Na festivalu populárně-vědeckých filmů AFO bude soutěžit i legenda BBC David Attenborough

ČTK ČTK
28. 2. 2018 11:24
Letošní ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) je podle pořadatelů nejsilnější v historii. Devětapadesát soutěžních dokumentů porota vybírala z 4432 přihlášených, loni jich bylo o 1430 méně. AFO se bude konat od 24. do 29. dubna, o hlavní ceny se utkají například divácké hity Světlo na Zemi od britského přírodovědce a moderátora Davida Attenborougha či výpravná podívaná Skrytý oceán 3D oceánologa Jeana-Michela Cousteaua. Loni na festival dorazilo více než 5 tisíc návštěvníků.
David Attenborough v dokumentu Světlo na Zemi.
David Attenborough v dokumentu Světlo na Zemi. | Foto: Terra Mater

Nejstarší česká přehlídka populárně vědeckých filmů, festival Academia Film Olomouc (AFO), se letos zaměří na závislost v mnoha podobách. Jedním z hlavních témat bude vztah člověka k oceánu. 

O hlavní filmové ceny AFO bude soutěžit například dva roky starý divácký hit Světlo na Zemi od britského přírodovědce, moderátora BBC a popularizátora pořadů o přírodě Davida Attenborougha, o němž jako o inspiraci mluvili například architektka Eva Jiřičná a její někdejší partner Jan Kaplický, či tři roky stará výpravná podívaná Skrytý oceán 3D oceánologa Jeana-Michela Cousteaua. Ten se svým týmem několik let používal nejmodernější podmořskou techniku, aby získal revoluční záběry z dění na dně moří a oceánů.

Chybět nebude ani biografický snímek Jane o slavné bioložce, odbornici na chování šimpanzů Jane Goodallové z produkce National Geographic. V česko-slovenské soutěži se utkají zbrusu nová výpravná Planeta Česko, slovenská senzace Nesmrtelný les či snímek Svět podle termitů - dokument o české výzkumné expedici odhalující překvapivá fakta ze života prastarých termitů.

Na letošní AFO se přihlásilo rekordních 4432 filmů. "Naše dramaturgyně a dramaturgové tento surový diamant otesávali půl roku a výsledkem je skutečně nejlepší soutěžní výběr v historii festivalu. Proces hodnocení byl někdy až absurdně těžký. Několikrát jsme museli vyřadit i filmy s Davidem Attenboroughem, jež se tematicky zdvojovaly s vybranými favority," řekl ředitel festivalu Jakub Ráliš.

Snímky budou na festivalu soutěžit ve třech kategoriích: v mezinárodní soutěži, česko-slovenské soutěži a v soutěži krátkých filmů. Organizátoři se letos kvůli množství kvalitních snímků rozhodli zavést speciální nesoutěžní sekci nazvanou Semifinále. 

 

Právě se děje

Další zprávy