Achtung Baby, festival v Torontu zahájí dokument o U2

Pavel Kroulík
28. 7. 2011 8:14
Clooney-režisér tu uvede své nové politické drama
Foto: Reuters

Toronto - Letošní ročník mezinárodního filmového festivalu v kanadském Torontu zahájí 8. září světová premiéra snímku From the Sky Down (Dolů z nebe) od Davise Guggenheima, který režíroval oscarový dokument Nepříjemná pravda. Snímek o kapele U2 bude v pětatřicetileté historii torontského festivalu prvním dokumentem, který jej zahájí.

"Fascinující pojednání Davise Guggenheima o této světově proslulé skupině je skvělou volbou pro zahájení naší jedenáctidenní oslavy umělců, příběhů a hlasů z celého světa," říká ředitel festivalu Piers Handling.

Guggenheim už  v roce 2008 natočil hudební dokument It Might Get Loud, kde účinkobval kytarista U2 The Edge, Jimmy Page nebo Jack White. Film o U2 se věnuje hlavně přelomovému albu Achtung Baby z roku 1991.

Foto: Aktuálně.cz

Světovou premiéru bude mít v Torontu i dokument o další rockové skupině Pearl Jam. Snímek režiséra Camerona Crowea, který je znám například hudebním dramatem Na pokraji slávy, má název Pearl Jam Twenty.

Mezinárodní filmový festival v Torontu byl založen v roce 1976 a dnes patří k nejprestižnějším na světě. Akce známá jako TIFF se stává čím dál tím důležitějším místem pro filmy i pro byznys, často neamerickým filmům slouží jako vstupní brána na severoamerický trh.

Nezřídka tu vítězí filmy, které později uspějí v boji o Oscary. Loni například hlavní cenu získal snímek Králova řeč, který si později odnesl čtyři Oscary včetně sošky za nejlepší film roku.

Kromě dvojice hudebních dokumentů se tak na festivalu poprvé představí filmy řady světrových tvůrců. Luc Besson tu uvede snímek The Lady, milostný příběh barmské disidentky Do Aun Schan Su Ťij a jejího britského manžela Ariho.  Držitelku Nobelovy ceny za mír ztvárnila hongkongská a hollywoodská hvězdu Michelle Yeohová, jejího manžela David Thewlis.

Tento britský herec se spolu s Rhysem Ifansem a Vanessou Redgraveovou objeví i ve filmu Anonymous, ve kterém režisér Roland Emmerich proslulý akčními a katastrofickými sci-fi filmy spekuluje, že William Shakespeare nikdy nenapsal žádnou divadelní hru ani sonet.

Foto: Aktuálně.cz

Francis Ford Coppola zde uvede svůj 3D horor Twixt s Valem Kilmerem, který před pár dny poprvé ukázal na Comic-Conu v San Diegu.

Diváci uvidí i novinku Lasse Hallstroma Salmon Fishing in the Yemen. Scénář ke komedii s Emily Bluntovou, Ewanem McGregorem a Kristin Scott Thomasovou napsal Simon Beaufoy podle knihy Paula Tordaye. Vypráví příběh experta na rybolov, který se zapojí do projektu na pěstování lososů v jemenských horách. 

Brit Michael Winterbottom, jenž často střídá témata i styly, přiveze snímek Trishna. Film podle knihy Thomase Hardyho Tess of the d'Urbervilles (1891) přesadil do současné Indie a vypráví příběh tragické lásky mezi synem bohatého byznysmana a chudé dcery rikšy. Ty hrají Riz Ahmed a Freida Pinto známá z Milionáře z chatrče.

K očekávaným premiérám jedenáctidenní akce patří i baseballový Moneyball s Bradem Pittem nebo drama A Dangerous  Method o Freudovi a Jungovi, do kterého režisér David Cronenberg obsadil Viggo Mortensena, Michaela Fassbendera a Keiru Knightleyovou.

Dva filmy v Torontu představí George Clooney. Jednak účinkuje v rodinném filmu The Descendants od autora Bokovky Alexandera Paynea, jednak tu představí i svůj nový režijní počin The Ides of March - politické drama, kam kromě sebe obsadil Paula Giamattiho a Philip Seymoura Hoffmana.

Snímek podle hry Beau Willimona zapadá do Clooneyho řady kritických snímků a vypráví o idealistickém dobrovolníkovi, který pracuje v prezidenstké kampani a poznává "špinavost" politiky.

 

Právě se děje

Další zprávy