Ach, jaké by to bylo mít pět Penelope Cruzových

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 7. 2007 0:00
Danny DeVito přivezl do Varů průměrný snímek
Hezké sny
Hezké sny | Foto: Bontonfilm

Recenze - Hezké sny hned v úvodu trochu připomenou jinou z nedávných romantických komedií. I hrdina filmu Hudbu složil, slova napsal v neodolatelném ztvárnění Hugha Granta je zapadlá popová hvězda minulosti, kterou k novým zítřkům vyšvihne až spolupráce s fešnou zalévačkou květin Drew Barrymooreovou.

To na hrdinu Hezkých snů Garyho Shellera, jinou bývalou popovou hvězdu, žádná zářná budoucnost nečeká. Beznadějně uvízl v kolonce skladatele hudby k reklamám a v neutěšeném, značně vyčpělém manželství s chladnou Dorou.

Není divu, že se upíná ke svým snům, v nichž se mu začne zjevovat tajemná kráska Anna. V zájmu navázání co nejbližšího erotického vztahu ke snové chiméře začne pronikat do problematiky lucidního snění s pomocí svérázného odborníka Melema.

Hezké sny
Hezké sny | Foto: Bontonfilm

Pak se mu ale tajemná krasavice zjeví i v realitě v podobě modelky Melody. Gary je náhle blíž ke splnění svého snu - dokud nezjistí staré známé pravdy, že sen a realita nemají většinou mnoho společného a že okoralé vztahy lze možná znovu přivést k životu.

Režisérovi Jakeu Paltrowovi se podařilo pro debut získat řadu známých a populárních tváří. Krom hosta karlovarské přehlídky Dannyho DeVita i španělskou krásku Penelope Cruzovou, svou sestru a slavnou herečku Gwyneth Paltrowovou nebo britského komediálního herce Martina Freemana, známého z filmu Láska nebeská či ze seriálu Kancl.

Zdánlivě měl v ruce hned několik trumfů. Krom známých a dobrých herců i nevšední zápletku blížící se Gondryho Věčnému svitu neposkvrněné mysli plus zázemí britské komediálně romantické filmové školy.

Hezké sny
Hezké sny | Foto: Bontonfilm

Trumfy ale neproměnil. Jeho Hezkým snům chybí osobitost a originalita Michela Gondryho i švih a spád. Humor je spíše posmutnělý, tempo unylé a herci matnější než obvykle.

Hrdinu Garyho jedna z jeho osudových žen nazve mouchy snězte si mě, druhá loserem. Obě mají pravdu, protože tak zoufalá postava si označení "filmový hrdina" zaslouží jen stěží.

Rutinu jeho svazku s Dorou vystihl Paltrow hezky: v úvodní scéně s čištěním zubů i v každodenním nicneříkajícím I love you, které si manželé vyměňují. Zajímavěji je ale vystavěna postava Garyho nevěrného kamaráda Paula (Simon Pegg).

Za originalitu naopak nelze ocenit ani ústřední Garyho sny, ve kterých se zpravidla Penelope Cruzová sošně prochází po mořském břehu nebo na pozadí moderní architektury. Zaujme jen výjev, v němž se Gary ocitne v  načervenalém budoárku hned s pěti různě (většinou spoře) oděnými Penelope - tolik jich do jednoho filmu nedostal ani Pedro Almodovar.

Hezké sny
Hezké sny | Foto: Bontonfilm

Sny snímá režisér statickou kamerou, realitu se snahou o dokumentární záběry. O moc víc tu ale k nalezení není; pomineme-li, že v paradokumentárních pasážích o Garym vypráví i Jarvis Cocker z kapely Pulp.

I v kvalitní karlovarské soutěži byly Hezké sny trochu navíc; plnily roli vějičky pro příjezd hvězdného hosta - herce, režiséra a producenta Dannyho DeVita. Jako vějička na diváky ovšem tenhle film tolik šancí nemá. Filmový sen se nekoná.

Hezké sny (Good Night), USA a Velká Británie 2007. scénář a režie Jake Paltrow, hudba Alec Puro, hrají Gwyneth Paltrow, Penelope Cruzová, Martin Freeman, Danny DeVito a další. 90 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy