A bude hůř. Kromě hospod i v letních kinech

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 6. 2007 13:00
Adaptace kultovní knihy miří za dalšími diváky

Praha - Má za sebou úspěšnou pouť českými hospodami a rockovými kluby, teď undergroundový film vyrazí na čerstvý vzduch - do letních kin ho uvádí společnost Cinemart.

Moderním multiplexům se ale pořád vyhýbá. "V prostředí typickém pro konzumní a masovou zábavu by film ztratil velkou část sdělení," trvá na svém režisér Petr Nikolaev.

A bude hůř je adaptací stejnojmenného kultovního románu Jana Pelce. Odehrává se v prostředí českého undergroundu, právě proto tvůrci filmu v čele s Nikolaevem  a producentem Čestmírem Kopeckým zvolili netradiční způsob distribuce.

Film uvádějí v hospodách a v rockových klubech, často v jednom pásmu s koncertem stejnojmenné kapely. Film putuje po republice ve třech kopiích, promítání si je možné objednat. "Návštěvnost máme za ty tři měsíce vyšší, než kdybychom film hráli standardně v kinech," říká producent filmu Čestmír Kopecký.

...a bude hůř - Olin
...a bude hůř - Olin | Foto: Produkce filmu

Květnové projekce filmu v pražském multikulturním prostoru La Fabrika si účastníci užili ve stylové socialistické atmosféře: na umakartových ubrusech pod budovatelskými plakáty na oprýskaných zdech pili pivo z kelímků.

Teď film pronikne i do letních kin, která mají k popíjení severočeských mániček přece jen blíž. Během června bude k vidění na plátnech na pražském Střeleckém ostrově, v Českých Budějovicích, Sezimově Ústí, v Novém Boru či v Orlové. Pouť letními kiny pak bude pokračovat během celého léta.

"Ale neustupujeme ani od naší distribuce," upozorňuje Kopecký.

A bude hůř má za sebou únorovou premiéru v oficiálním programu festivalu Berlinale a ocenění za mimořádný filmový počin, který mu v dubnu přiřkla porota festivalu českých filmů Finále v Plzni.

Přehled všech promítání filmu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy