A bude hůř. Ale ne v multiplexech

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 4. 2007 0:00
Duben patří filmovým máničkám z normalizace
A bude hůř - Olin a Ota
A bude hůř - Olin a Ota | Foto: Produkce filmu

Praha - Vpravdě undergroundový film A bude hůř zatím mnoho diváků nevidělo. Zájemci o loni natočenou adaptaci kultovního románu Jana Pelce teď mají konečně šanci.

Ode dneška se bude po 13 večerů promítat v holešovickém multikulturním centru La Fabrika (Přístavní 22). V průběhu měsíce je ale k vidění i v Českých Budějovicích, v Teplicích nebo Neratovicích.

Ovšem ne v kinech. Tvůrci totiž film odmítají nasadit do multiplexů -  prý proto, že jeho diváci do multiplexů stejně nechodí. "V prostředí typickém pro konzumní a masovou zábavu by film ztratil velkou část svého sdělení," říká režisér Petr Nikolaev.

NA UKÁZKU Z FILMU SE PODÍVEJTE ZDE

Souhlasí i producent Čestmír Kopecký: "Ten film je určen spíš kamarádům, přátelům knihy, i těm, kteří mají blízko k postavám - takže s ním budeme jezdit."

Černobílý film natočený podle vpravdě kultovního románu Jana Pelce se odehrává v severních Čechách. Jeho hrdinou je mladá mánička Olin, který se s podobně naladěnou partičkou protlouká syrovou ubíjející realitou totalitního Československa. Nejsou to Plastic People Of The Universe,  natož uvědomělí disidenti, nýbrž hospodské figury naháněné "příslušníky" a konzumující kromě alkoholu i nejrůznější látky.

A bude hůř - režisér filmu Petr Nikolaev vyvěšuje spolu se střihačem Jiřím Brožkem plakát na chystané projekce filmu v prostoru La Fabrika
A bude hůř - režisér filmu Petr Nikolaev vyvěšuje spolu se střihačem Jiřím Brožkem plakát na chystané projekce filmu v prostoru La Fabrika | Foto: Aktuálně.cz

Ale otázka svobody i za cenu sebedestrukce tu zní stejně palčivě, i když jsou tazatelé mnohem kontroverznější. To vycítil i Pavel Tigrid, když ve svém Svědectví otiskl ukázky z drsné knihy tehdy mladého Pelce a posléze se postaral o její vydání.

Režisér filmu Petr Nikolaev ma na kontě ceněný snímek Kousek nebe i vieweghovskou adaptaci Báječná léta pod psa. "Báječná léta byla zakázkou," říká Nikolaev. "A bude hůř naopak příležitostí vrátit se naplno k mému tehdejšímu existenčnímu pocitu - intenzivně a bez kompromisů."

Produkčně se filmu ujal rovněž uznávaný Čestmír Kopecký, ale hraje v něm  sestava neherců a méně známých herců. Hlavního hrdinu Olina ztvárnil litvínovský satanista a deathmetalista Karel Žídek.

...a bude hůř
...a bude hůř | Foto: Zdeněk Tichý

"Od začátku jsem věděl, že tihle svobodomyslní lidé můžou mít problémy se spolehlivostí, ale měli nadšení a žádný z nich ten projekt nezradil," vzpomíná Nikolaev.

Oficiální premiéru si film A bude hůř odbyl na letošním festivalu Berlinale, v alternativní sekci Forum. V Česku se zatím promítal v několika hudebních klubech či hospodách, na léto tvůrci plánují projekce pod širým nebem.

Projekci filmu často doprovází i koncert stejnojmenné rockové skupiny. A nakladatelství Maťa spolu s filmem vydává už počtvrté i Pelcův román, tentokrát i s fotografiemi z filmu.

Více o filmu a jeho promítáních ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy