69 procent menších kin už neotevře. Cameron nebo Eastwood varují Kongres

Reuters Kultura Reuters, Kultura
1. 10. 2020 14:08
Oscaroví režiséři James Cameron, Clint Eastwood nebo Martin Scorsese se přidali k zástupcům amerických kin a volají o pomoc. Pokud kina v USA nedostanou peníze od vlády, aby překlenula důsledky pandemie koronaviru, je ohrožena budoucnost tamní kinematografie, míní signatáři.
James Cameron (na snímku) natočil Avatara, který celosvětově utržil 2,7 miliardy dolarů, nebo Titanic s tržbami 2,1 miliardy.
James Cameron (na snímku) natočil Avatara, který celosvětově utržil 2,7 miliardy dolarů, nebo Titanic s tržbami 2,1 miliardy. | Foto: Shutterstock

V dopise zaslaném představitelům Sněmovny reprezentantů a Senátu píší, že pandemie zasadila zničující ránu kinům, která bez finanční pomoci od státu "nemusejí přežít".

Dopis podepsalo přes 70 režisérů a producentů se zástupci Národní asociace provozovatelů kin, Sdružení amerických režisérů a Americkou filmovou asociací, dříve známou pod zkratkou MPAA.

Americké biografy kvůli pandemii zavřely v polovině března. Velké řetězce společností AMC nebo Cineworld už od té doby znovu otevřely, promítají však pro omezenou kapacitu diváků a kina v největších městech jako New Yorku či Los Angeles zůstávají zavřená.

Přilákat Američany zpět do biografů se filmům, které měly premiéru v posledním měsíci, příliš nedaří. Kvůli tomu Hollywood nedávno odložil očekávané velkorozpočtové tituly jako Black Widow nebo Top Gun: Maverick na příští rok.

Podle dopisu adresovaného Kongresu hrozí 69 procentům malých a středně velkých kin, že zbankrotují nebo budou muset nadobro zavřít, pokud jim federální vláda nepomůže.

"Kina jsou klíčovou součástí zábavního průmyslu, který představuje to nejlepší z amerického talentu a tvůrčího ducha. Teď se ale bojíme o budoucnost," stojí v dopise.

Ten dále podepsali producenti ságy o Jamesi Bondovi Barbara Broccoliová a Michael G. Wilson, režisérka Wonder Woman Patty Jenkinsová nebo producent a režisér akčních filmů Michael Bay.

Signatáři žádají Kongres, aby jim umožnil zažádat o dosud neutracené peníze ze záchranného balíčku přijatého v souvislosti s koronavirem nebo aby navrhl jinou cestu, jak kinům pomoct.

 

Právě se děje

Další zprávy