Filmařský maraton v domově důchodců i v metru. Hrají Kočičková či Dolanský

Za podpory: 48 hour logo
19. 10. 2019 11:00
Už tuto neděli bude znám pražský vítěz 9. ročníku největší světové soutěže v natáčení filmů v omezeném čase. Minulý víkend režiséři během pouhých dvou dnů natáčeli snímky pro soutěž 48 Hour Film Project. O postup do mezinárodního finále s nadějí projít až na festival v Cannes se tuto neděli v kině Dlabačov utká 33 snímků.

V každém z filmů se musely objevit tři povinné prvky, které se filmaři dozvěděli těsně před zahájením osmačtyřicetihodinového maratonu.

"Letos to byla postava Robin Ženkle nebo Radka Ženklová, nezaměstnaný, nezaměstnaná. Dále rekvizita náramkové hodinky a replika Ber věci tak, jak jsou," vysvětluje jeden z producentů festivalu Štěpán Etrych. Každý tým si navíc vylosoval svou rekvizitu.

Po zahájení se filmaři rozprchli tvořit. "Zdaleka neplatí, že pracovali jen v Praze. Jeden tým točil třeba na Jižní Moravě, další film vznikal v autokempu," přibližuje Etrych.

Jiné štáby pro natáčení zvolily domov důchodců nebo barbershop. "Jeden z týmů si vyřídil povolení a natáčel v pražském metru," říká Etrych. Na plátně se také objeví několik známých jmen, společně si v jednom filmu zahráli například Jan Dolanský a Ester Kočičková.

Celkem se do pražské soutěže přihlásilo 38 týmů, v hlavní soutěži bude 33 filmů. "Podmínkou bylo dodat film ve zmíněné lhůtě 48 hodin, což letos zvládlo 35 týmů. Další dva pak ale zjistily, že odevzdaly snímek s chybami, tak ze soutěže odstoupily a dodaly opravenou verzi," popisuje Etrych.

Nesoutěžní snímky však budou moci získat cenu útěchy - tu od diváků, kteří v neděli zavítají do hlediště kina Dlabačov.

Účastníci museli do krátkých filmů zařadit tři povinné prvky. | Video: 48 Hour Film Project
 

Právě se děje

Další zprávy