3D vraždění pro zábavu ukončilo v kinech éru hippíků

Kamil Fila Kamil Fila
31. 8. 2009 15:10
Praly se horory, Woodstock už diváky moc nezajímal
Foto: Pavel Kroulík

Los Angeles - Mohl to být víkend, kdy se do Ameriky navrátí duch éry hippie. Vzpomínkový snímek Woodstock oscarového režiséra Anga Lee ale propadl na celé čáře. Místo něj svedly hlavní souboj o přízeň diváků a divaček dva horory: čtvrtý díl Nezvratného osudu a celkem desátý snímek ze série Halloween.

Je v tom něco zvláštně příznačného, protože konec hippíků v USA byl stvrzen, když se z dlouhovlasých šiřitelů lásky stali v očích veřejností hororová monstra - alespoň tak dnes popisují novináři a historici šok, který zavládl poté, co sekta okolo Charlieho Mansona provedla sérii rituálních vražd.

Foto: Aktuálně.cz

V 70. letech pak nastoupila vlna hororů, kde vraždili zarostlí šílenci a "volná láska" (tj. předmanželský sex) byla nejhorším hříchem, za který musely být postavy potrestány hrozivou smrtí. Dnes se z přehlídek smrti stala definitivně cynická zábava, kde osud teenagerů na plátně nikoho nedojímá, a horory tak slouží jako testovací trenažéry otrlosti.

Smrt si schovává to nejlepší pro 3D

O uplynulém víkendu víc lákal čtvrtý díl Nezvratného osudu, na čemž měl svou zásluhu 3D formát. Vzhledem k tomu, že už atraktivita předchozích dílů stála na tom, jak po plátně létají různé předměty, které likvidují postavy a jako by i narážejí do diváků, byl onen technický pokrok celkem předvídatelný. Jak ostatně praví reklamní slogan z traileru: Smrt si schovává to nejlepší pro 3D.

Snímek za 40 milionů dolarů utržil ve víc než 3000 amerických a kanadských kinech celkem 28, 3 milionu, což mu dává dobrou naději, že se zaplatí. Jde dokonce o nejlepší "otvírák" v celé dosavadní čtyřdílné sérii, na čemž se nepochybně podepsala agresivní reklamní kampaň a rostoucí popularita 3D formátu.

Foto: Aktuálně.cz

V porovnání s velkými 3D animovanými rodinnými hity jako G-Force, Bolt-pes pro každý případ, Doba ledová 3, Monstra Vs. Vetřelci či Vzhůru do oblak je nicméně zřejmé, že horor bude vždy minoritnější žánr určený hlavně teenagerům.

Poslední Halloween, který startoval v přibližně stejném množství kopií jako Nezvratný osud a stál asi 20 milionů dolarů, utržil nakonec 17,4 milionu. Z čistě obchodního hlediska je to ale možná lepší startovní pozice, než má dražší konkurent.

Oba filmy jinak zatím mají průměrné ohlasy od fanoušků a velmi špatné od recenzentů. Na Nezvratném osudu 4 našel málokterý publicista něco opravdu dobrého - nemohou se ani shodnout, zda je délka necelých 80 minut ideální, únosná, neúnosná, či vlastně nevystačující na to, že vstupné stojí šestnáct dolarů oproti tradičním deseti.

Většina upozorňuje na to, že film má stále stejné dějové schéma, které se již notně vyčerpalo a poslední díl je natolik nenápaditý, že jde vlastně o facku fanouškům prvního dílu - jenž byl originální právě tím, že v ději není žádný konkrétní padouch, ale jen abstraktní princip, sama osudová smrt, jež si vybere svou oběť.

Proč je umírání neškodná zábava

Foto: Aktuálně.cz

Jediné, co se dočkává chvály, jsou 3D efekty, prý nejlepší od My Bloody Valentine 3D ze začátku letošního roku, jenž byl považován za svého druhu technicky revoluční dílo. Jinak se Nezvratný osud nepokouší o nic, v porovnání s kvalitou obrazu zůstávají postavy zoufale jednorozměrné; a vlastně nás vůbec nic nenutí k tomu, abychom si přáli vidět je živé.

Kritička MaryAnn Johansonová ze stránky Flick Filosopher označila snímek za "smrti-porno" (death porn) a vede v recenzi a následně i se svými čtenáři debatu na téma, co lidi nutí k tomu, koukat se na to, že někdo umírá a považovat to za nevinnou zábavu.

Naopak Betty Jo Tuckerová ze stránky ReelTalk Movie Reviews se - zřejmě i pod dojmem předchozího snímku scenáristy Erica Bresse Osudový dotek - domnívá, že Nezvratný osud nabízí "potravu pro přemýšlení o osudu a naší vlastní smrtelnosti, stejně jako vzrušující scény pro diváky, kteří si užívají krev a vnitřnosti na plátně".

Jen se chvíli cynicky zasmějeme

Antony Quinn z Independentu si všímá hlavně toho, že "každá smrt tu je zároveň zábavně pokleslá, a přitom bez srdce". Každá scéna je prý tak obtěžkána možností násilné kalamity, že chvilku poté, co se cynicky zasmějeme, jen na celým výjevem mávneme rukou "no a co".

Foto: Aktuálně.cz

Zatímco Nezvratnému osudu je připisována alespoň jistá zábavnost, poslední Halloween zatím z ohlasů vyhlíží jako zcela nezáživný, jen velmi tmavý a brutální film. Režisér a rockový hudebník s pseudonymem Rob Zombie začínal s natáčením levných nezávislých hororů Dům tisíce mrtvol a Vyvrženci pekla, které výrazně rozvíjely onen zlověstný motiv "satanských hippíků".

Jeho snaha vrátit se k počátkům ságy Halloween a prozkoumat kořeny zla v ústředním vrahounovi Michaelu Meyersovi vede například k tomu, že ve snímku reprezentuje vrahovu psyché pomocí metaforických obrazů o ženě v bílém oblečení na bílém koni.

Jak píše recenzent Brad Miska ze specializované stránky Bloody Disgusting, poslední Halloween je zvláštní tím, že "Zombie si udělal film pro sebe, namísto aby udělal pro nás". Nicméně podle něj konec plný brutality potěší hard core fandy hororů.

Zažít katastrofální tržby

Otázka je, jestli cílové publikum nějak řešili tvůrci snímku Zažít Woodstock. Ten stál okolo 30 milionů dolarů a o prvním víkendu při nasazení do téměř 2700 kin utržil katastrofálních 3,7 milionu.

Foto: Aktuálně.cz

Jak podotkl recenzent Jeffrey M. Anderson z magazínu Combustible Celuloid: "Vypadá to, že režisér Lee a scenárista Schamus neměli vůbec představu, co chtějí říct. Byl Woodstock důležitý? A zajímá to někoho?"

Stephanie Zachareková z časopisu Salon.com zhodnotila film tak, že jde o "dostatečně neškodný, pokud by šlo jen o momentku probouzení mladého muže, ale není příliš efektivní, pokud má zachytit ducha, či dokonce jen bláto této monumentální kulturní události".

Pamětník slavného koncertu, kritik Tony Macklin v této souvislosti tvrdí, že Zažít Woodstock je jenom jakési "homogenizované bláto". Režisér Lee podle něj „odebral všechny ostré hrany a to, co zůstalo, je prostě jen břečka".

 

Právě se děje

Další zprávy