30 filmů, které je nutné vidět na karlovarském festivalu

30 filmů, které je nutné vidět na karlovarském festivalu
DIVOKÉ HISTORKY (WILD TALES). Argentinsko-španělskou černou komedii produkovali bratři Pedro a Agustín Almodóvarové. Film natočil argentinský režisér Damián Szifrón, který již řadu let sbírá ocenění na mezinárodních festivalech a s nímž, jak se vyjádřila kritika, našli bratři Almodóvarové společnou řeč, právě ve stylu humoru a bizarním pohledu na situace, které mohou zamotat zdánlivě nesouvisejícími lidskými osudy a vztahy. Divoké historky jsou mozaikou šesti samostatných příběhů, které spojuje téma pomsty. Jejich hrdinové se potkávají za často nepravděpodobných situací, které ústí do překvapivých zápletek a ještě překvapivějších konců.
I ORIGINS. Film I Origins je příběhem mladého vědce, který se zaměřuje na zkoumání lidského oka. Výzkumy ho dovedou k odhalení překvapivých souvislostí mezi lidskou fyziognomií a psychikou, které mají až mystický dosah. Snímek vzbudil pozornost na letošním festivalu Sundance, odkud si režisér Mike Cahill odvezl cenu Alfreda P. Sloana, udělovanou filmům, jejichž tématem je právě věda a technologie.
ČERNÉ UHLÍ, TENKÝ LED. Vítězný snímek letošního Berlinale natočil čínský filmař Diao Yinan. S detektivem Zhangem se pustil do temnoty, jež obestírá případ pět let staré  fatální přestřelky, kterou provází jak množství záhad, tak velmi atraktivní kulisy. Na letošním Berlinale získal tento výrazný snímek, pohrávající si s klasickými žánry, také cenu za mužský herecký výkon.
CHLAPECTVÍ (BOYHOOD). Režisér Richard Linklater proslul zejména trilogií Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí. Letos uvedl další dlouhodobý projekt: studii o dospívání s názvem Chlapectví. Linklater film natáčel celých dvanáct let. „Byl to skok do prázdna, nikdo nemohl vědět, co se za ty roky stane,“ popsal režisér vznik filmu: „Nejspíš to bylo i protiprávní. Jak můžete šestileté dítě podepsat ke spolupráci na dvanáct let?“ Během té doby se režisér se svými herci sešel k pouhým 39 natáčecím dnům.
Foto: Aktuálně.cz
Kultura Kultura
Aktualizováno 3. 7. 2014 7:34
Vítězný film z Berlinale, několik snímků z Cannes, nejzajímavější filmy v soutěži a strhující dokument z ukrajinské revoluce. Vyberte si filmy z festivalu v Karlových Varech.

MFF KV 2014 - Karlovarský festival zveřejnil na svém webu kompletní program projekcí devětačtyřicátého ročníku, který začíná 4. července.

Vybírat je možné z více než dvou stovek snímků, mezi nimiž lze najít premiéry českých hraných filmů, ale i vítěze letošního Berlinale a několik nejzajímavějších součástí soutěže v Cannes i Sundance.

Vyberte si v předstihu, podívejte se na ukázky ze 30 filmů, které je letos ve Varech nezbytně nutné vidět.

 

Právě se děje

Další zprávy