Film Zemský ráj to na pohled získal v Moskvě 2 ceny

Petr Jemelka Petr Jemelka
26. 6. 2010 18:00
Film Ireny Pavláskové získal cenu kritiky a cenu za nejlepší ženský herecký výkon
Zemský ráj to napohled: režisérka Irena Pavlásková s herečkou Danou Markovou
Zemský ráj to napohled: režisérka Irena Pavlásková s herečkou Danou Markovou | Foto: Aktuálně.cz

Moskva - Český film Zemský ráj to napohled režisérky Ireny Pavláskové získal na  moskevském filmovém festivalu cenu kritiky FIPRESCI a cenu pro nejlepší ženský herecký výkon Silever George.

Tu si odnesla představitelka hlavní role Vilma Cibulková.

Zástupce české kinematografie se na 32. ročníku moskevského festivalu, který spadá do kategorie A, prosadil v konkurenci šestnácti dalších filmů.

Obě ocenění na slavnostním závěrečném ceremoniálu převzala Vilma Cibulková.

 

Festivalu se zúčastnila i režisérka Irena Pavlásková, která tento první hraný český film zachycující vznik Charty 77 a osudy jejích signatářů, natočila podle námětu a scénáře Terezy Boučkové.

Předsedou soutěžní poroty byl  francouzský režisér, producent a scenárista Luc Besson. Prezidentem tohoto moskevského festivalu je proslulý režisér Nikita Michalkov, který na nadcházejícím 45. ročníku karlovarském festivalu převezme Křišťálový glóbus za celoživotní přínos světové kinematografii na.

Film Zemský ráj to napohled, natočený v koprodukci České televize, v současné době soutěží i na polském festivalu Lubuskie Lato Filmowe.

Na MFF v Karlových Varech ho budou moci diváci zhlédnout v sekci věnované českému filmu a v září bude promítán ještě na Mezinárodním festivalu v německém Hamburku.

 

Právě se děje

Další zprávy