Queer festival Mezipatra zahajuje film Tom of Finland o výtvarníkovi, jenž kreslil jen homosexuály

ČTK ČTK
2. 11. 2017 8:00
Ode dneška do 17. listopadu se bude v Praze a pak v Brně konat filmový festival Mezipatra, který představuje tvorbu gay a lesbických autorů a autorek. Kromě filmů nabídne i tematické výstavy a hudební večírky. Zahajovací biografický snímek Tom of Finland o finském malíři Toukovi Laaksonenovi, jenž zobrazoval pouze homosexuální muže, bude od 9. listopadu v české distribuci.
Z filmu Tom of Finland.
Z filmu Tom of Finland. | Foto: Helsinki-Filmi / Josef Persson

Snímek o finském malíři, který používal pseudonym Tom of Finland a věnoval se výhradně zobrazování homosexuálních mužů, zahajuje 2. listopadu festival Mezipatra.

O týden později přijde film kypersko-finského režiséra Domeho Karukoskiho do české distribuce. Soutěží také o Oscara za cizojazyčný snímek.

O "Tomovi z Finska", vlastním jménem Toukovi Laaksonenovi (1920-1991), se mluví jako o nejvlivnějším gay umělci 20. století, který svými kresbami změnil svět a přinutil ho přemýšlet o odlišnostech.

Pro jeho obrazy jsou typičtí svalnatí muži s naddimenzovanými genitáliemi, často ve vysokých botách, těsných džínách, kůži či v uniformách. Jeho kresby se staly součástí popkultury, stejnojmenné biografické drama ale vypráví o tom, že umělcův život nebyl plný radosti a potěšení, které jsou vlastní jeho tvorbě.

Muž, který propagoval bezpečný sex

Po střední škole studoval Laaksonen reklamu a marketing a také klavír a skladbu v Helsinkách. Za své služby ve druhé světové válce získal státní vyznamenání Kříž svobody.

V roce 1953 potkal životní lásku, Veliho Mäkinena, s nímž žil 28 let až do jeho smrti. O čtyři roky později vyšla Laaksonenova kresba na titulní straně amerického magazínu Physique Pictorial a zrodil se pseudonym Tom of Finland.

Režisér Dome Karukoski (40)

  • O filmu Tom of Finland mluví jeho režisér Dome Karukoski jako o příběhu o svobodě, bytí sám sebou, o hrdém přijímání vlastní sexuality.
  • Karukoski je dnes ve Finsku nejznámějším režisérem střední generace, pět jeho filmů tam navštívilo víc než 100 lidí, což se považuje za hranici blockbusteru.
  • Posbíral celkem 33 nominací na Finské národní filmové ceny. V Británii aktuálně natáčí svůj první anglicky mluvený projekt, biografii J. R. R. Tolkiena.

Své kresby publikoval v amerických, švédských a dánských gay magazínech, ve Finsku byla totiž homosexualita až do roku 1971 trestná. V roce 1973 opustil místo v reklamní agentuře a začal se plně věnovat výtvarnému umění. 

O pět let později založil v Los Angeles Tom of Finland Company a v roce 1984 Tom of Finland Foundation. Tehdy také vytvořil kampaně na podporu bezpečného sexu jako reakci na epidemii AIDS.

První výstavu v Helsinkách měl až rok po smrti, za niž mohlo plicní onemocnění.

Před třemi lety ve Finsku vyšla poštovní známka s jeho kresbami a letos měla jako součást oslav výročí sta let finské nezávislosti premiéru filmová biografie Tom of Finland. Od letošního roku mohou ve Finsku vstupovat páry stejného pohlaví do manželství.

 

Právě se děje

Další zprávy