Festival v Jihlavě krátí program. Chybí mu půl milionu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
18. 9. 2013 17:08
Město festivalu přispělo místo milionu jen polovinu
Foto: MFDF

Jihlava - Jihlava přidá na letošní 17. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů mimořádně půl milionu korun. Pořadatelé však požádali zastupitele o uvolnění milionu s odůvodněním, že se jim nedostává peněz kvůli transformaci Fondu kinematografie a také v důsledku snižování podpory od ministerstva kultury i od sponzorů. Kvůli menšímu objemu peněz ubudou filmové projekce v posledním festivalovém dnu.

V úterý už schválilo mimořádný milion korun pro festival krajské zastupitelstvo, žádosti vyhovělo bez debaty a v plné výši. Celkem tak kraj organizátorům festivalu pošle 1,55 milionu korun.

Podívejte se na festivalové dění v roce 2012:

Ředitel festivalu Marek Hovorka, který je jihlavským zastupitelem za opoziční TOP 09, za příspěvek poděkoval. Uvedl, že kvůli menší dotaci budou kráceny projekce posledního festivalového dne, aby klesly náklady kupříkladu na nájem prostor a techniky.

"Ale vzhledem k tomu, že Kraj Vysočina naši žádost podpořil plně, věřím, že byť další omezení budou napříč rozpočtem, že se to nedotkne základního nastavení festivalu," řekl. Akce podle něj zůstane šestidenní a projekce se budou odehrávat na všech pěti tradičních místech.

Festival dokumentu se bude konat od 24. do 29. října. Před hlasováním krajského zastupitelstva organizátorům chybělo 3,8 milionu korun, více než třetina celkového rozpočtu. Hovorka uvedl, že kolem 800 tisíc korun by mohl poskytnout Fond kinematografie, rozhodnutí však padne až koncem roku. V minulých letech podle něj festival z tohoto fondu čerpal ročně dva až tři miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy