Festival United Islands se přesouvá do Karlína. Zahrají Thom Artway a talenti

Hana Slívová Hana Slívová
24. 5. 2017 12:41
Festival United Islands of Prague, který se v předchozích letech konal v centru Prahy na ostrovech na Vltavě a také v Kinského zahradě, se předposlední červnový víkend přesouvá do Karlína.
Karlín, místo konání United Islands of Prague 2017.
Karlín, místo konání United Islands of Prague 2017. | Foto: ČTK

Hlavní hvězdou bude tuzemský písničkář a držitel dvou Cen Anděl Thom Artway. Akce, jež je i letos zdarma, představí talentované evropské skupiny a doprovodný program, založený na kulturních rozdílech jednotlivých světových kontinentů.

Organizátoři multižánrového festivalu United Islands of Prague, který se letos koná v pátek a v sobotu 23. až 24. června, se rozhodli, že je čas obydlet i další části hlavního města. Proto letošní ročník přesouvají do Karlína, jenž letos slaví 200 let od založení.

Odmítají přitom, že by se s městskou částí Praha 1 rozešli ve zlém. "Tento nápad jsme měli v hlavě už dlouho," říká jeden z organizátorů Martin Voňka. "První ročníky festivalu byly punkovější a my se k nim teď s Karlínem, vracíme," dodává David Gaydečka. 

Páteční program bude mít od 15 hodin základnu na Karlínském náměstí vedle kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde mimo jiné zahraje svůj starý hit Karlín písničkář Ivan Hlas. Dění se přesune také do Kaizlových sadů na Invalidovně a do zahrady vedle karlínského sídla Českého rozhlasu. 

V sobotu se Ostrovy přesunou na Rohanský ostrov. Na hlavní scéně tam zahraje hlavní česká hvězda, mladý písničkář a čerstvý držitel dvou Cen Anděl Thom Artway. 

Hudební program bude podle dramaturgyně Barbory Šubrtové stát na kapelách, které představily talentové festivaly - holandský Eurosonic a anglický Great Escape. "Jádrem programu jsou tentokrát Throes + The Shine, kteří kombinují portugalský a africký temperament, rakouští Farewell Dear Ghost a jejich zasněné i svižné kytary nebo rumunští Next Ex s křehkým downtempem," vypočítává. 

Festival počítá i s doprovodnými akcemi, postavenými letos na kulturních odlišnostech jednotlivých kontinentů. V rámci programu United Continents si budou moci návštěvníci vyzkoušet sporty jednotlivých světadílů, například asijskou obdobu nohejbalu sepak takraw či portugalskou obdobu pétanque zvanou jogo de malha. 

Klubová noc bude

Počítá se i s náměstíčkem neziskových organizací, na United Islands oslaví 25. narozeniny Člověk v tísni. I ten doveze na festival několik kapel ze zemí, jimž pomáhá.

Do doprovodného programu se zapojí i nádraží Praha - Bubny a tamní Památník ticha, který má v lidské paměti udržet hrůzy válečných transportů. Památník přispěje například velkým výtvarným happeningem nebo koncertem kapely Allstar Refjúdží band, složené z hudebníků z různých zemí a vyznání. 

Samotným Ostrovům předchází vždy ve čtvrtek klubová noc s řadou koncertů lokálních kapel i příchozích z ulice. Konat se bude i letos v klubech Futurum, Rock Café, Jazz Dock, 007 Strahov, kavárné Potrvá a v Paláci Akropolis. 

Ve stejný termín se v Praze bude konat také festival Metronome s headlinerem Stingem. I za ním stojí organizátorský tým United Islands. 

 

Právě se děje

Další zprávy