Festival Tanec Praha zahájilo představení o svobodě slova. Tančilo se flamenco i hip hop

ČTK ČTK
29. 5. 2017 10:22
V Praze začal 29. mezinárodní festival Tanec Praha. Jeho motto je Tancem proti předsudkům. Potrvá až do konce června a se svými tanečními představeními zavítá do dvaceti českých měst. Festival zahájilo představení špičkového vlámského choreografa Sidi Larbi Cherkaouie, který pracoval i s Keirou Knightleyovou a Benedictem Cumberbatchem.
Video: Tanec Praha / YouTube

Tanečníci z několika zemí, hudba z Evropy, Asie i Afriky a taneční styly od flamenca po hip hop záhajili včera večer mezinárodní festival Tanec Praha. Úvodní vystoupení obstaral soubor Eastman a vlámský choreograf Sidi Larbi Cherkaoui, který se ve svých 41 letech na pražskou přehlídku současného tance a pohybového divadla vrátil po šesti letech. V sále Forum Karlín uvedl své představení Fractus V vyprávějící především o potřebě svobody slova a individuality.

Pro celovečerní inscenaci, v níž sám tančí, se Cherkaoui nechal inspirovat filozofem, lingvistou a levicově orientovaným aktivistou Noamem Chomským, zvláště jeho obhajobou svobody řeči. Vnímá ji jako zásadní svobodu výrazu umožňující bourat tabu. Ve své inscenaci se Cherkaoui zabývá zlomovými momenty, které člověka posouvají a dávají mu možnost růst.

Hvězda jménem Sidi Larbi Cherkaoui

  • Choreograf Sidi Larbi Cherkaoui (41) patří ke špičkám současného tance, spolupracoval s herci Keirou Knightleyovou a Benedictem Cumberbatchem nebo pařížskou operou. Bývá označován za jednoho z nejvýraznějších talentů současné taneční scény. Na festivalu Tanec Praha vystoupil už v roce 2011 s představením Sutra, do kterého zapojil šaolinské mnichy.

  • Cherkaouiho záběr je velmi široký. Vedle buddhismu se inspiroval flamencem, indickým tancem, ale stejně tak vzdal poctu Michaelu Jacksonovi s proslulým Cirque du Soleil. Spolupracoval s filmem, divadlem i výtvarníky.

Námět představení divákům pomáhaly přibližovat texty Chomského v podání protagonistů inscenace, diváci je dostali v češtině. Spolu s choreografem proslulým zkoumáním nejrůznějších stylů jeviště patřilo čtyřem tanečníkům a čtyřem muzikantům se znalostí hudby Japonska, Koreje, Konga a Indie. Ve fyzicky náročných výkonech muzikanti někdy také tančili a tanečníci zpívali.

Festival Tanec Praha má ve svém 29. ročníku motto Tancem proti předsudkům. Potrvá do 28. června, zavítá do dvacítky obcí a měst a uvede taneční představení dvou desítek zahraničních tvůrců a interpretů. Cherkaouiho tvorbu pražské publikum uvidí ještě jednou. Choreograf totiž vytvořil představení pro český soubor 420people, společně ho uvedou 4. a 5. června v holešovickém prostoru Jatka 78

 

Právě se děje

Další zprávy