Festival světel Signal letos nabídne 20 instalací, které rozsvítí centrum Prahy i čtvrť Vinohrady

Kultura Kultura
21. 8. 2017 15:10
Letošní festival světel Signal nabídne okolo dvacítky světelných instalací, které budou nově rozmístěné po dvou trasách - v centru Prahy a na Vinohradech. Počítá se také s galerijní zónou na netradičních místech. Festival je zdarma, za vstup do galerií se bude platit 100 korun, za projekci s 3D brýlemi 50 korun.
Tradiční videomapping na vinohradské sv. Ludmile. | Video: YouTube / lexander Shatrovsky

Pražský festival světel Signal (12.-15. října) letos oslaví páté narozeniny. K nim sobě i návštěvníkům nadělil dárek. Dvacet světelných instalací od českých i zahraničních autorů letos poprvé rozmístí po dvou trasách: po trase Centrum a Vinohrady. 

"Základní myšlenkou festivalu je objevování města skrz umění. Umělecké instalace, ať už jde o videomappingy, site-specific, nebo statické světelné objekty, mají diváka provázet ulicemi Prahy a ukazovat mu její zákoutí a známá i neznámá místa z jiného úhlu a v jiném světle. Koncept dvou tras právě toto umožňuje. Máme díky němu možnost do programu zařadit i mnoho lokací, na kterých se Signal nikdy nekonal," říká ředitel festivalu Martin Pošta.

Signal festival
Signal festival | Foto: Signal festival

První trasa povede historickým centrem města, druhá se bude nacházet v oblasti Vinohrad v Praze 2 a 3. "Pokud si lidé budou chtít festival užít celý, doporučujeme vyhradit si na něj minimálně dva večery. Obejít obě trasy za jeden festivalový večer bude téměř nemožné," dodává Pošta.

Kromě nových lokací a trasy bude k dispozici i galerijní zóna. Ta bude sestávat ze čtyř originálních vnitřních prostor se světelnými instalacemi. Lístek do celé galerijní zóny vyjde na 100 Kč. 50 korun lidé zaplatí stejně jako v loňských letech i k videomappingu, který vyžaduje použití 3D brýlí. Venkovní části Signal festivalu pak jsou zdarma.

Signal patří mezi největší kulturní události v České republice. Během čtyř let se na něj přišlo podívat 1,5 milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy