Festival experimentální hudby Ostravské dny uvede operu Miroslava Srnky i skladby Philipa Glasse

Hana Slívová Hana Slívová
8. 8. 2017 14:41
"Zajímají nás výhradně ti autoři, kteří umí pochopit současnost a hledět s nezatíženou myslí do budoucnosti, v hudbě i životě," říká organizátor festivalu soudobé vážné hudby Ostravské dny Petr Kotík. Mezi největší hvězdy bude patřit mladý skladatel Miroslav Srnka, jehož opera Make No Noise u nás zazní vůbec poprvé.
Video: YouTube / musikzeitgenosse

Festival Ostravské dny, který od roku 2001 pořádá Ostravské centrum nové hudby v čele se skladatelem a propagátorem experimentální a avantgardní hudby Petrem Kotíkem, se letos bude konat od 24. srpna do 2. září.

Mezi nejočekávanější události letošních Ostravských dnů patří uvedení opery dvaačtyřicetileté hvězdy Miroslava Srnky Make No Noise, která u nás zazní vůbec poprvé.

Opera o mezilidské komunikaci vznikala tři roky a premiéru měla na Mnichovském operním festivalu 2011. Kromě Srnky se na ní podíleli dva australští umělci, libretista a dramatik Tom Holloway a režisér Mattew Lutton.

Zajímavý bude i koncert Radikální minulost, věnovaný klasikům a průkopníkům nové hudby posledních sta let. Zazní tak například skladby Mortona Feldmana, Jana Rychlíka, Philipa Glasse, Johna Cage či Richarda Strausse.

Zcela poprvé se představí symfonický orchestr ONO / Ostrava New Orchestra, mezinárodní těleso složené z pětaosmdesáti mladých hráčů, kteří přijedou z třinácti zemí Evropy i USA.

Velká část festivalového programu bude věnována skladbám rezidentů Institutu Ostravské dny, tedy mladým skladatelům, již dorazí dva týdny před festivalem a v Ostravě budou s předními skladateli a interprety současné hudby diskutovat o soudobém umění. Přesný program najdou zájemci na webu festivalu.

"Jsem rád, že se nám daří konfrontovat nové mladé autory a umělce s těmi zavedenějšími. Zajímají nás výhradně ti autoři, kteří umí pochopit současnost a hledět s nezatíženou myslí do budoucnosti, v hudbě i životě," říká za organizátory Petr Kotík, který v předvečer festivalu během předpremiéry hodinového dokumentu České televize Nezkrotitelný Kotík obdrží za dlouholetou práci pro soudobou hudbu Cenu České hudební rady.

 

Právě se děje

Další zprávy