Festival severských filmů Scandi odstartuje rok vzpomínek na Ingmara Bergmana

ČTK ČTK
1. 2. 2018 3:15
Festival skandinávských filmů Scandi se letos koná počtvrté. Na programu je i retrospektiva dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela Noera a pět snímků švédského filmaře Ingmara Bergmanam. Odstartuje jimi narozeninový projekt Bergman 100.
Na Scandi se bude promítat i film Fanny a Alexandr.
Na Scandi se bude promítat i film Fanny a Alexandr. | Foto: Svensk Filmindustri

Letos v létě si svět připomene 100. výročí narození švédského režiséra Ingmara Bergmana, jednoho z nejvýznamnějších filmařů 20. století. Projekt Bergman 100 (1918-2018), který spojuje aktivity švédského velvyslanectví, filmových distributorů a klubů, festivalů či filmové i divadelní fakulty, zahájí autorův formálně nejradikálnější film Persona. 

Vedle Persony uvede Scandi Bergmanovy snímky Fanny a Alexandr, Mlčení, Podzimní sonáta a Scény z manželského života. "V epicentru pěti filmů, které jsme z jeho bohaté filmografie vybrali jako ty subjektivně nejdůležitější, stojí hry, sny a vzpomínky. Nešlo nám o popularitu, ale o nadčasovost," řekl dramaturg festivalu Aleš Stuchlý.

Diváci Scandi poprvé pohromadě uvidí všechny filmy režisérů Tobiase Lindholma a Michaela Noera, kteří sdílí zálibu v realistickém zobrazování naléhavých společenských témat.

Na programu je také výběr divácky oblíbených severských filmů: vítěz z Cannes Čtverec, norská komedie Bezva chlap, akční thriller Okamžik zkrat, dramatický debut Sámská krev Amandy Kernellové a komediální drama Téměř chlap, které před šesti lety zvítězilo na festivalu v Karlových Varech. 

Scandi začíná dnes v osmnácti městech České republiky, v Praze v kinech Světozor, Atlas a Evald. Potrvá do 4. února.

 

Právě se děje

Další zprávy