Festival Nultý bod přiváží do Česka zahraniční divadelníky, kteří se nebojí experimentovat

Hana Slívová Hana Slívová
14. 7. 2017 13:47
Mezinárodní festival Nultý bod podeváté přiváží do Prahy vycházející hvězdy i etablované umělce světového divadla, kteří se nebojí překračovat žánry a hledají nové inspirační zdroje. Letošní ročník opět balancuje na pomezí divadla, tance, site-specific a instalací. Konat se bude od 17. do 23. července v Divadle v Celetné, v Museu Kampa, ve Werichově vile nebo v Divadelním ústavu.
Ukázka z představení Němce Volkera Gerlinga.
Ukázka z představení Němce Volkera Gerlinga. | Foto: Festival Nultý bod

První čtyři dny divadelního festivalu Nultý bod se budou letos odehrávat zejména v Divadle v Celetné, kde se představí němečtí, španělští, portugalští i čeští herci, tanečníci a performeři.

K vidění bude i představení, které uchvátilo festival v Edinburghu

Například Němec Volker Gerling pracuje s flipbooky, které si vytváří na cestách. Jeho představení Portraits in Motion uspělo před dvěma lety na festivalu Fringe v Edinburghu.

Španělský tanečník a špičkový choreograf Daniel Abreu zase v představení Cabeza balancuje mezi tancem, instalacemi a vizuálním divadlem.

Dvojího uvedení se 20. července dočká inscenace portugalského souboru Hotel Europa, Portugal is not a small country. Představení, které vypráví o osudech Portugalců žijících v bývalých portugalských koloniích, uvidí diváci v site-specific variantě s omezenou kapacitou v zákoutích Divadla v Celetné a v doposud skrytých prostorách Institutu umění - Divadelního ústavu.

"Festivalu Nultý bod nikdy nešlo pouze o předvedení zahraničních umělců pražskému publiku. Diváci po představení zůstávají, protože ví, že se mohou s umělci setkat, pohovořit s nimi," říká dramaturg festivalu Petr Boháč.

22. července v pět odpoledne začne v zahradě Werichovy vily pětadvacetihodinový taneční maraton Momentum pod taktovkou českých Tantehorse. Projekt, který měl premiéru v červnu u Nové scény Národního divadla, dostane pro festival Nultý bod novou podobu.

Performerky Miřenka Čechová a Sabine Seumeová ho předvedou v intimnějším prostředí a v jiné scénografii. Na maraton všednodenních intimních momentů, extrémních okamžiků únavy a vyčerpání se mohou diváci přijít podívat kdykoliv během dne.

Festival zakončí 23. července volně přístupná improvizace tanečnice Lali Ayguadéové, která patří mezi jeden z největších španělských tanečních objevů. "Bude zajímavé pozorovat, jak si poradí se scenerií Musea Kampa a jeho okolí, kde se její Improvisation in the Gallery odehraje," říkají organizátoři akce.

 

Právě se děje

Další zprávy