Festival Nouvelle Prague má cenu pro nejlepší nový showcase

Kultura Kultura
15. 5. 2014 10:48
Další ročník festivalu, na němž se setkávají promotéři a naděje hudební scény s fanoušky, se uskuteční v listopadu.
Podívejte se, co čeká diváky na druhém ročníku Nouvelle Prague. | Video: Nouvelle Prague

Praha - První ročník festivalu Nouvelle Prague se uskutečnil v listopadu 2013 v Praze. Nyní mezi odbornou veřejností čítající více než 3000 hlasujících delegátů největšího britského showcasového festivalu The Great Escape zvítězil a odnesl si ocenění „Best New Showcase festival“.

Nouvelle Prague zvítězil v kategorii, ve které byl nominován spolu s dalšími festivaly z celého světa jako Amplifico (Chile), Circulart (Kolumbie), Glimps (Belgie), MU:CON Seoul (Jižní Korea).

"Všichni v týmu Nouvelle Prague jsme byli nesmírně potěšeni vynikající odezvou bezprostředně po ukončení prvního ročníku, po několikaměsíčních přípravách jsme to cítili jako velké zadostiučinění. Ceny, kterou jsme v neděli obdrželi ve Velké Británii si však vážím ještě mnohem více, protože přichází s půlročním odstupem," říká ředitel Nouvelle Prague Štěpán Suchochleb.

Cenu získal Nouvelle Prague během posledního večera právě ukončeného showcase festivalu The Great Escape v anglickém Brightonu, při kterém proběhlo každoroční vyhlášení vítězů festivalových cen Yearly Music Convention Awards 2014. Role hostitelů se tentokrát ujal spoluzakladatel The Great Escape Glastonbury festivalu Martin Elbourne a hudební novinář John Robb, známý například z webu Louder Than War.

Showcase festivaly pomáhají nadějným, ale zatím ne příliš známým umělcům. Slouží pro ně jako příležitost veřejně se předvést a upoutat pozornost důležitých lidí z hudební branže. Ti jim mohou nabídnout možnost spolupráce, například účast na festivalech nebo smlouvu s hudebním vydavatelstvím.

Pozitivní reakce po skončení prvního ročníku Nouvelle Prague Prague potvrzuje ředitel festivalu Rock For People a jeden ze spoluzakladatelů Nouvelle Prague Michal Thomes, který na The Great Escape vybíral kapely pro letošní showcase stage Rock for People. "Zájem o Nouvelle Prague byl patrný nejen z nominací a záverečného ocenění, ale i během celých tří dnů trvání akce, kdy byl Nouvelle Prague často obsahem neformálních rozhovorů,” říká Michal Thomes. “Kromě vybudování platformy pro setkávání profesionálů však máme radost, že se podařil i druhý hlavní smysl akce, tedy promo nových talentovaných kapel, z nichž například Money for Rope díky své účasti na Nouvelle Prague hráli nejen na The Great Escape, ale mají na letošek zabookované celé evropské turné.”

Nouvelle Prague, který hned svým prvním ročníkem získal ohlas nejen doma, ale i ve světě, letos se uskuteční 7. a 8. listopadu opět v prostorách smíchovského pivovaru.

Ze začínajících interpretů loni v Praze vystoupili například City Of Glass, Dorine Levy, Jeremy Loops, Little Suns, Local foreigners, Money for rope, Neon Windbreaker a Technical Kidman. Součástí festivalu byla i konference, která se věnovala důležitým otázkám hudebního průmyslu, kam patří autorská práva, streaming živých vystoupení, pojištění koncertů a festivalů nebo evropský festivalový trh.

 

Právě se děje

Další zprávy