Festival německého divadla nabídne představení podle Jelinekové i nejlepší tuzemskou německou hru

ČTK ČTK
18. 11. 2017 7:00
Osm inscenací z Německa, Rakouska, Švýcarska, Lucemburska a také Česka nabídne dvaadvacátý Pražský divadelní festival německého jazyka, který se bude konat od 19. listopadu do 1. prosince. Akci zahájí dvě představení ve Foru Karlín a na Nové scéně Národního divadla: v prvním sále to bude imaginativní divadelní esej režiséra Kaye Vogese jménem Jas. Okamžik, která pojednává o pomíjivosti a snad i smyslu života, ve druhém Světlo v krabici podle textu nositelky Nobelovy ceny Elfriedy Jelinekové.
Světlo v krabici podle textu Elfriede Jelinekové.
Světlo v krabici podle textu Elfriede Jelinekové. | Foto: heater.cz

Kromě představení Jas.Okamžik, které se pohybuje na pomezí činohry a fotografie a které přenese diváky do obří temné komory, a hry podle textu spisovatelky a nositelky Nobelovy ceny Elfriedy Jelinekové Světlo v krabici nabídne Pražský divadelní festival německého jazyka švýcarskou inscenaci curyšského Theater Neumarkt Obrazy tvé velké lásky v režii Toma Schneidera.

Video: Městská divadla pražská

Diváci uvidí i romanci Rainera Wernera Fassbindera Strach jíst duši v režii Jana Friče z Národního divadla Brno, letos odměněnou Cenou Josefa Balvína za nejlepší českou inscenaci německojazyčného textu.

Na pomezí dokumentárního divadla se pak pohybuje drama Soucit. Příběh kulometu režiséra Milo Raua z berlínského divadla Schaubühne am Lehniner Platz.

Lucemburské divadlo bude reprezentovat večer s názvem Žena a město. Dalším příspěvkem je nscenace z Schauspiel Hannover Moc a vzdor, která je další stopou režiséra Dušana Davida Pařízka, někdejšího režiséra Divadla Komedie, na německé scéně.

Na závěr Divadlo na Vinohradech uvede představení z vídeňského Burgtheateru Hotel Evropa aneb Antikrist. Hru volně podle Josepha Rotha připravil režisér Antó Romero Nunes.

Doprovodný program nabídne 28. listopadu v poslechové místnosti Českého rozhlasu to nejlepší z celoročního cyklu Rakouský rok na Vltavě.

Berlínský kolektiv lunatiks produktion a pražská umělecká skupina Depresivní děti touží po penězích zve zájemce na performanci do klubu v krytu civilní obrany pod Švehlovou kolejí.

 

Právě se děje

Další zprávy