Festival Letní Letná se opět rozroste. Letos bude zkoumat kolaps i život vousatých dřevorubců

Vladimír Mikulka
5. 8. 2017 6:00
Letošní festival nového cirkusu Letní Letná (17. 8. - 3. 9.) bude opět sázet na zahraniční hosty v roli hlavních tahounů. Belgičani Atelier Lefeuvre & André dorazí se svým svérázným humorem, kanadský Cirque Alfonse přiveze vousaté dřevorubce, katalánské duo Escarlata Circus, které inspirovalo letošní festivalový plakát, zase do představení zapojí i loutky. Program Letní Letné nabídne celkem 197 položek a nechybí v něm ani nejslavnější český soubor Cirk La Putyka.
Fotografie z představení dua Escarlata Circus, které inspirovalo festivalový plakát.
Fotografie z představení dua Escarlata Circus, které inspirovalo festivalový plakát. | Foto: Letní Letná

Novocirkusový festival Letní Letná má mezi pražskými kulturními radovánkami už dávno pevné místo; stany a stánky v trojúhelníku mezi Špejcharem, Hanavským pavilonem a Kramářovou vilou jsou neklamným znakem blížícího se začátku školního roku.

Oproti předcházejícím ročníkům se sice letošní Letní Letná zase trochu rozrostla, osvědčená podoba však zůstává: hvězdné zahraniční soubory budou hrát ve svých stanech denně a vedle nich se postupně vystřídá téměř celá domácí novocirkusová špička.

Nechybí ani stále obsáhlejší doplňkový program, dílny a představení pro děti. Jak připomíná hlavní dramaturg Jiří Turek, kompletní festivalový program letos nabízí 197 položek.

Tahouni jsou ze zahraničí

Hlavními tahouny nepochybně zůstávají hosté. Belgický Collectif Malunés se představí s pohádkovým (nikoli však výhradně dětským) titulem Forever, happily… (Šťastně až na věky…), ve kterém kombinuje svérázně klasické příběhy a postavy s akrobacií a živou hudbou.

Zcela odlišné pojetí nabídne kanadský Cirque Alfonse: v inscenaci Barbu (Vousáč) se v silové pozemní akrobacii předvede několik artistů, pěstujících image mužných a v souladu s titulem též řádně zarostlých "dřevorubců". Na rozdíl od ostatních produkcí se nebude hrát ve stanu, ale v secesním dřevěném šapitó (které návštěvníci Letní Letné mohou znát už z loňska), což dodá lehce perverzně eroticky laděné podívané ještě o něco důvěrnější ráz.

Tuto dvojici doplní dvojpředstavení francouzského dua Atelier Lefeuvre & André, dobře známého a oblíbeného zásluhou svérázného absurdního humoru z několika předchozích letenských vystoupení. Inscenace 8m3 se skládá ze dvou samostatných sól, která je možné zhlédnout po sobě během jednoho večera nebo zcela samostatně; nezvyklý název odkazuje k velikosti prostoru, ve kterém se bude hrát.

Vstup na Letní Letnou

  • Cirk La Putyka (CZ) - Hit, Tell the difference: 590 Kč (premiéra)
  • Losers Cirque Company (CZ) - Kolaps: 490 Kč (premiéra)
  • Atelier Lefeuvre & André (Francie) - Ni Omnibus: 350 Kč
  • Atelier Lefeuvre & André (Francie) - Chez Moi Circus: 350 Kč
  • Cirqueon uvádí - Cirksession: 290 Kč
  • Holektiv (CZ) - Kaffeeklatsch: 290 Kč
  • Squadra Sua (CZ) - Monstera Deliciosa: 290 Kč
  • Feel the Universe Circus Company (CZ, DK, IT) - Sky’s not the limit: 290 Kč
  • Hand to Violin (CZ) - Hello, Poly!: 290 Kč (premiéra)
  • Cirkus TeTy (CZ) - Hrdinky: 290 Kč
  • Cirqueon, Bratři v tricku a Art Prometheus - Gala Show žonglérů: 290 Kč
  • Mimsession - Mimsession: 290 Kč
  • Ilmatila a Cirkus Mlejn (ČR, FI) - Sofie / Handspun: 290 Kč

Rozpis představení včetně dětského programu najdete na webu letniletna.cz.

Také poslední zahraniční host Letní Letné, katalánské duo Escarlata Circus, nabídne komorně laděnou podívanou. Inscenace Devoris Causa slibuje hostinu, rituál a divadelně pojaté představení, včetně zapojení loutek. Mimochodem, právě odtud pochází fotografie tajemné dámy, která na diváka skrz lupu zírá z festivalových plakátů.

Vážně i žertovně o kolapsu

Na Letné bude k vidění i řada domácích novocirkusových souborů, z nichž ty dva nejpopulárnější se dokonce představí s premiérami. Cirk La Putyka uvede projekt Hit, Tell the difference, který vznikl ve spolupráci se skupinou mladých rwandských akrobatů.

Losers Cirque Company poprvé vystoupí v rozšířené desetičlenné sestavě; inscenace Kolaps slibuje zkoumat titulní fenomén vážně i žertovně.

Ve čtvrtek 17. srpna festival slavnostně zahájí speciální open-air představení Bestiario/Bestiář, které vznikne během společného workshopu českých a zahraničních artistů.

 

Právě se děje

Další zprávy