Závěr krumlovského festivalu patří ruským pěveckým hvězdám

Kultura Kultura, MHF Český Krumlov
13. 8. 2014 14:37
Závěr Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov nabízí čtyři koncerty, na nichž vystoupí umělci z Velkého divadla v Moskvě nebo český Pavel Haas Quartet, Trio Martinů a sopranistka Ballová.
Sopranistka Anna Aglatova je jednou z hvězd Velkého divadla v Moskvě.
Sopranistka Anna Aglatova je jednou z hvězd Velkého divadla v Moskvě. | Foto: MHF Český Krumlov

MHF Český Krumlov – Mezinárodní hudební festival Český Krumlov 2014 se blíží do finále. Připraveny jsou ještě čtyři koncerty, které nabídnou klasickou hudbu, operní árie i crossover ve čtyřech různých koncertních prostorách – dva interiérové koncerty se konají v Maškarním sále a v Zámecké jízdárně českokrumlovského zámku, další dva potom pod širým nebem v Pivovarské zahradě a v Zahradě Kooperativy.

Prvním z nich bude středeční komorní koncert v podání Tria Martinů, které je v současné době jedním z nejvyhledávanějších evropských komorních souborů. Příští sezónu trio oslaví pětadvacet let. Všichni tři členové – Petr Jiříkovský (klavír), Pavel Šafařík (housle) a Jaroslav Matějka (violoncello) – jsou vynikajícími sólisty a jsou pravidelně zváni ke spolupráci s jinými význačnými umělci ze světa klasické hudby.

Poslechněte si Trio Martinů
Poslechněte si Trio Martinů

V Maškarním sále zazní v jejich podání díla Josefa Suka, Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Rovněž tímto koncertem festival vzdá poctu českým skladatelům v rámci Roku české hudby.

Do atmosféry letních koncertů patří rovněž večery, při nichž hudba přesahuje úzce vymezené hranice. Letošní festival nabídl několik koncertů jiných žánrů než klasické hudby, posledním z nich bude čtvrteční večer s číší vína v Zahradě Kooperativy.

Sopranistka Linda Ballová
Sopranistka Linda Ballová | Foto: Aktuálně.cz

Zazní autorské skladby souboru Pacora trio, jehož hudba je postavená na prolínání jazzu a folklóru a je podbarvená prvky vážné hudby. Společně se slovenskou sopranistkou Lindou Ballovou, která loni zpívala po boku světoznámého tenoristy José Cury na jeho vůbec prvním bratislavském koncertě, pak protagonisté nabídnou cyklus židovských písní v úpravě pro soprán a etno-jazzové trio.

Poslechněte si Pavel Haas Quartet
Poslechněte si Pavel Haas Quartet

Pátečnímu večeru bude opět vévodit klasická hudba. V Zámecké jízdárně vystoupí Pavel Haas Quartet, který se etabloval jako jeden z nejvýznamnějších komorních souborů současnosti. V roce 2007 Kolínská filharmonie kvarteto nominovala za jednu z „Vycházejících hvězd“ (Rising Stars) ECHO. Následovala řada koncertů ve významných koncertních sálech po celém světě.

„Hrají naprosto precizně a zároveň plnokrevně... U mladých Čechů dokonale splynula virtuozita s hloubkou... Pavel Haas Quartet představuje to nejlepší z české tradice – vroucnost, libozvučnost, osobitost, citovost...,“ říkají hudební kritici o tomto souboru, nesoucím jméno českého skladatele, který zahynul v Osvětimi. V podání Pavel Haas Quartet zazní skladby Ervína Schulhoffa, Antonína Dvořáka a Johannesa Brahmse.

Závěrečný operní galakoncert 23. ročníku MHF Český Krumlov bude skutečně velkolepý – tento večer patří pěveckým hvězdám Velkého divadla v Moskvě, tzv. Bolšovo těatra. Do Českého Krumlova zavítají přední sólisté této moskevské scény všech hlavních hlasových oborů. Představí se sopranistky Makvala Kasrashvili a Anna Aglatova, mezzosopranistka Yulia Mazurova, tenorista Oleg Kulko a basista Mikhail Kazakov.

Tenorista Oleg Kulko
Tenorista Oleg Kulko | Foto: MHF Český Krumlov

Program koncertu pěvci nastudují za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín a pod dirigentskou taktovkou Leoše Svárovského. Výběr sólistů Velkého divadla, pěvců mladé a střední generace a držitelů mnoha prestižních ocenění, je skutečně reprezentativní, každý z nich disponuje vynikající hlasovou technikou podepřenou neobyčejně působivou hlasovou kultivovaností. Preciznost hudebního nastudování se tak pod letním nebem v Českém Krumlově bude snoubit s nadhledem, zkušeností i energií.

 

Právě se děje

Další zprávy