Váš festival je úžasný, chválí Krumlov klavírista Paik

11. 8. 2013 8:47
Rozhovor s jihokorejským klavíristou Kun Woo Paikem, který vystoupil na MHF v Českém Krumlově
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Na klavír hraje odmalička a svoje umění se chystá už podruhé předvést i na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově. Jihokorejského hudebníka Kun Woo-Paika doprovodí kanadský dirigent, který působí hlavně v Česku, Charles Olivieri-Munroe. „Ještě jsem s ním nikdy nevystupoval, ale moc se na naši spolupráci těším," láká na koncert Paik.

Aktuálně.cz: Co předvedete českokrumlovskému publiku, co mají lidé očekávat?

Podle plánu zahraji Rachmaninova. Je to pravděpodobně vůbec jeden z nejdůležitějších klavírních koncertů 20. století. A kromě toho je to hlavně skladba, kterou moc rád hraji.

Aktuálně.cz: Takže asi publikum nemá očekávat něco speciálního nebo něco, co jste třeba ještě nikdy nehrál?

Ne, to ne. Právě Rachmaninova hraju úplně nejraději a nejčastěji, takže diváky na jednu stranu nečeká nic nového, na stranu druhou je ale čeká skladba, které se věnuji ze všeho nejvíce a která je mi moc blízká.

Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně.cz: Kdy jste poprvé hrál na klavír? Vzpomínáte si na ten pocit? Kdy jste si uvědomil, že byste chtěl u klavíru po celý život zůstat?

Na klavír jsem začal hrát v osmi letech, tehdy totiž moje matka začala dávat hodiny klavíru malým dětem. To se mi líbilo takže do toho zahrnula rovnou i mě. Ale rozhodnutí, že se budu klavíru věnovat profesionálně, přišlo až mnohem později, někdy kolem dvacítky. Tehdy jsem si musel určit, čím se budu živit a jakým směrem se v životě vydám, a zdálo se, že právě klavír bude nejlepší volbou. Jednoduše proto, že to bylo to, co jsem uměl nejlíp. Nikdy jsem toho rozhodnutí nelitoval.

Aktuálně.cz: Jaké skladatele preferujete a proč?

Nemám vyloženě oblíbence, protože klavírní repertoár je neskutečně obrovský a já se stále snažím hledat něco nového, rozšiřovat si obzory a hlavně rozšiřovat výběr skladeb, které jsem schopný zahrát.

Aktuálně.cz: Vystupoval jste už někdy v Česku? Je složité zaujmout jiné publikum než třeba v Asii?

V České republice už jsem vystupoval mockrát, mám to u vás rád. Naposledy jsem si zahrál s Českým filharmonickým orchestrem v Praze. Nahrávali jsme Koncert pro klavír a orchestr číslo 1 od Johannese Brahmse.

Aktuálně.cz: Těšíte se na spolupráci se špičkovým kanadským dirigentem Charlesem Olivierim-Munroem?

Ještě jsem s ním nikdy nevystupoval, ale na naši premiéru se skutečně moc těším.

Aktuálně.cz: Jak dlouho se v Krumlově zdržíte? Budete mít možnost navštívit nějaký jiný koncert?

Letos to bude podruhé, co na vašem úžasném festivalu vystoupím, ale bohužel asi jako všichni umělci nebudu mít moc času.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Čtěte také
Rychlé prsty a přesná taktovka. Paik a Munroe

 

Právě se děje

Další zprávy