Princezna klavíru Shiran Wang: Dvořáka jsem hrála už v pěti

Marie Dostálová
30. 5. 2014 12:13
Rozhovor s úspěšnou pianistkou Shiran Wang, která zahraje v Českém Krumlově společně s českým Škampovým kvartetem. "Dvořák je úžasný skladatel!" říká nadšeně umělkyně.
Shiran Wang patří k největším talentům mezi mladými světovými klavíristy.
Shiran Wang patří k největším talentům mezi mladými světovými klavíristy. | Foto: MHF Česky Krumlov

MHF Český Krumlov – Mladá a talentová pianistka z Číny sbírá ocenění po celém světě. Přezdívá se jí „Princezna klavíru“ nebo „nový Rubinstein“ podle slavného polsko-amerického pianisty.

Čtyřiadvacetiletá Shiran Wang vystoupí na českokrumlovském festivalu společně se Škampovým kvartetem. Nabídne program sestavený z české klasiky – Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka nebo Josefa Suka. Koncert se uskuteční 24. července v Maškarním sále.

V exkluzivním rozhovoru pro Aktuálně.cz pianistka mluví o svých hudebních vzorech, návštěvě České republiky, ale také o tom, že existuje svět i mimo hraní.

Aktuálně.cz: Hudební kariéru jste začala rozvíjet velmi záhy – už ve čtyřech letech jste poprvé usedla ke klavíru, i když jen jako k dětské hračce. Čím vás klavír tak oslovil a předznamenal tak vaši životní dráhu?

Shiran Wang: Byly mi vlastně teprve tři roky. Byla to má oblíbená hračka, hrála jsem téměř celý den. Různé písničky, které jsem slyšela v televizi, rádiu a jinde. Okouzlily mě ty krásné melodie, které se vytvořily, když jsem na piánko zahrála.

Shiran Wang.
Shiran Wang. | Foto: MHF Český Krumlov

A.cz: Vystupovala jste již téměř po celém světě, spolupracovala s mnoha významnými světovými dirigenty a orchestry.  Ve své biografii máte také spolupráci se Severočeskou filharmonií Teplice. Vracíte se do České republiky ráda?

Velmi. Byla jsem v České republice již třikrát. Dvakrát jsem koncertovala a jednou nahrávala CD. Vždy jsem zažívala nové pocity a to mě nadchlo. Mám ráda vaši architekturu, jídlo a také posluchače. Myslím, že Praha je jedno z nejatraktivnějších měst. V roce 2012 jsem byla v Českém Krumlově – je tak pěkný! Úžasný. Velmi se těším, až tam v červenci opět pojedu.

A.cz: Představíte se na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově po boku českého Škampova kvarteta. Jak vznikla tato spolupráce?

Můj agent ve Vídni loni zorganizoval koncert se smyčcovým kvartetem Vídeňského filharmonického orchestru v čele s prvním violoncellistou Tamásem Vargou a byl to úspěch. Agent mě pak doporučil panu Lubomíru Herzovi (dramaturg MHF Český Krumlov - pozn. red.), a proto zahraji s českým Škampovým kvartetem.

A.cz: Uvedete Dvořákův Klavírní kvintet č. 2 A dur, op. 81. Jaké místo ve vašem repertoáru zaujímá česká hudba? Je vám některý z českých skladatelů blízký?

Wang zahraje se Škampovým kvartetem
Wang zahraje se Škampovým kvartetem | Foto: MHF Český Krumlov

Dvořák je vynikající skladatel. Obzvlášť mám ráda Dvořákovu Symfonii č. 9 – Z nového světa.  Už v dětství jsem jednu z melodií hrávala na klavír, to mi bylo pět let. Když jsem vyrůstala, stále jsem jeho dílo měla v oblibě. Tamás Varga mi nabídl, abych začátkem roku 2015 zahrála v rakouském Klosterneuburgu. Pokud by byla šance, ráda bych si Dvořákův Klavírní koncert zahrála v České republice.

A.cz: Jste laureátkou mnoha cen, slavíte řadu úspěchů. Vaše koncertní i nahrávací činnost je obdivuhodná. Kam do své kariéry řadíte účast na MHF Český Krumlov?

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově je dnes jedním z nejznámějších festivalů. Mnoho slavných sólistů a zpěváků jako Domingo, Galway, Maisky, Kaufmann, Fleming a další na něm vystupují. Je pro mě velkým potěšením být sólistkou tohoto festivalu a pomůže to také mé kariéře.

Poslechněte si skladbu Petra Iljiče Čajkovského v podání Shiran Wang.
Poslechněte si skladbu Petra Iljiče Čajkovského v podání Shiran Wang.

A.cz: Čím se podle vás liší publikum v Evropě a Asii? Jsou jejich reakce na vaše koncerty odlišné?

Publika Evropy a Asie se v něčem liší. Vážná hudba má v Evropě dlouho tradici. Posluchači ji tam docení. V Japonsku se vážná hudba rozvíjela od padesátých let dvacátého století. O třicet později se Jihokorejci začali učit klasice. V Číně se vážná hudba rozpíná ohromující rychlostí až nyní. V současnosti v Číně mnoho lidí vážnou hudbu studuje – okolo čtyř milionů dětí. Takže hlavním rozdílem je, že čínské publikem je mladší. Když po koncertech prodávám CD nebo se podepisuji, stojí ve frontách hodně rodičů s dětmi. V Evropě vídám spíše dospělé muže a ženy.

A.cz: S kým byste v budoucnu ráda spolupracovala a proč?

Vstupenky na MHF Český Krumlov 2014

  • Exkluzivním prodejcem vstupenek na 23. ročník MHF Český Krumlov je společnost Ticketstream. Vstupenky jsou k dostání on-line v rezervačním systému na www.ticketstream.cz nebo www.ts1.cz, vstup do rezervačního systému je možný také přes stránky festivalu www.festivalkrumlov.cz.
  • Dále je rovněž možné nakoupit vstupenky osobně na jakékoli pobočce společnosti Ticketstream, jejichž seznam je uveden na webových stránkách společnosti.
  • Jeden z koncertů je tradičně věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov – tentokrát to bude koncert houslového virtuosa Ivana Ženatého. Členové klubu mají na tento koncert vstup zdarma či s výraznou slevou, podle druhu členské karty.

Ráda bych spolupracovala se všemi uznávanými a vynikajícími dirigenty, hudebníky a orchestry, pokud to půjde. Vystoupení by byla na vysoké úrovni, posluchači by to ocenili – a to by mě také velmi těšilo.

A.cz: Vyhrála jste mnoho mezinárodních soutěží například v Moskvě či Polsku. Jakého ocenění si nejvíce vážíte? Zúčastníte se dalších soutěží?

Teď mě vlastně ceny nezajímají. Mnoho vynikajících klavíristů žádné ocenění nikdy nedostalo. Myslím, že bych se měla zajímat hlavně o hraní krásné hudby a oslovit tak posluchače. Proto jsem studovala u jednoho z nejlepších mistrů a doufám, že ze sebe vydávám maximum. A nejsem si jistá, jestli se zúčastním dalších soutěží.

A.cz: Jaké pianisty uznáváte? Kdo je vaším vzorem?

Obdivuji mnoho špičkových pianistů – každý z nich má svůj unikátní talent. Mám ráda Rachmaninova, Rubinsteina, Argerichovou, Fou Ts’ong a mnoho dalších. Zejména obdivuji svého profesora Danga Thaia Sona, který zasvětil celý svůj život hudbě. Podal ty nejlepší výkony nejen u Chopinovy hudby, ale i dalších. Je skutečně mimořádným hudebníkem.

A.cz: Klavír je bezpochyby Váš život. Máte i jiné vášně a záliby?

Mám ráda cestování a dobré jídlo. Cestováním poznávám nové kultury a zvyky celého světa. Pomáhá mi to lépe porozumět hudbě a být v hraní ještě lepší. Když mám volno, dívám se na televizi a surfuji po internetu. Z internetu a televize se dozvídám, co se děje ve světě. To je pro pianistu také důležité, ne jenom pořád hrát.

 

Právě se děje

Další zprávy