Pavel Haas Quartet: V hudbě je důležité porozumění, ne sláva

Marie Dostálová
17. 6. 2014 8:58
Rozhovor s komorním souborem Pavel Haas Quartet, který poprvé vystoupí na MHF Český Krumlov. S violistou Pavlem Niklem o úspěšných nahrávkách, ale i rovnoprávnosti v souboru.
Foto: MHF Český Krumlov

MHF Český Krumlov – Český komorní soubor Pavel Haas Quartet vznik v roce 2002 a má za sebou několik cen z mezinárodních soutěží, které souboru umožnily vystupování v prestižních koncertních sálech Evropě, Asii nebo USA.

Kvarteto hraje ve složení Veronika Jarůšková (housle), Marek Zwiebel house, Pavel Nikl (viola) a Peter Jarůšek (violoncello). Kromě koncertů soubor nahrává CD, která získávají ve světě nadšené ohlasy.

Na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově vystoupí 15. srpna ve 20 hodin v Zámecké jízdárně se skladbami od Johannese Brahmse nebo Antonína Dvořáka.

"Jejich jména jsou zárukou, že zazní hudba plná nádherných barev a emocí a i ten nejnáročnější posluchač si přijde na své," láká na koncert violista Pavel Nikl.

Aktuálně.cz: Název vašeho kvarteta je trochu neobvyklý – lépe řečeno spjatý s českým skladatelem, který zahynul v Osvětimi v roce 1944. Čím vás Pavel Haas oslovil?

Pavel Nikl: Za název našeho souboru může do velké míry náhoda, která nás prostřednictvím zapůjčené nahrávky přivedla k hudbě Pavla Haase. Tento i pro nás v době zakládaní souboru neznámý autor nás svou hudbou a osudem oslovil natolik, že jsme se rozhodli pojmenovat po něm kvarteto. Myslíme si, že by byla velká škoda nechat upadnout tohoto skladatele v zapomnění, takže jsme si současně s názvem dali i určitý závazek seznamovat s jeho dílem a životem i ostatní. Jsme rádi, že se nám to zatím daří a hudba Pavla Haase se u nás i v zahraničí setkává s velmi kladnými ohlasy.

U děl Dvořáka a Brahmse je již jejich jméno zárukou, že zazní hudba plná nádherných barev a emocí a i ten nejnáročnější posluchač si přijde na své. Skladba Ervína Schulhoffa, Smyčcový kvartet č. 1, není až tak známá jako skladby předchozích jmenovaných, ale i přesto určitě stojí za pozornost. Nezapře se zde vliv moravského i židovského folkloru a je skvělé, že i skladby pro širokou veřejnost méně známých autorů jsou na festivalu zahrnovány do dramaturgie programu.

A.cz: V srpnu vystoupíte na MHF Český Krumlov s programem sestaveným ze skladeb Schulhoffa, Dvořáka a Brahmse. Jaká hudba tedy na posluchače čeká?

U děl Dvořáka a Brahmse - v případě programu festivalu č. 10 “Slovanský“ op. 51 Es dur a č. 2 op. 51 a moll - je již jejich jméno zárukou, že zazní hudba plná nádherných barev a emocí a i ten nejnáročnější posluchač si přijde na své. Skladba Ervína Schulhoffa, Smyčcový kvartet č. 1, není až tak známá jako skladby předchozích jmenovaných, ale i přesto určitě stojí za pozornost. Nezapře se zde vliv moravského i židovského folkloru a je skvělé, že i skladby pro širokou veřejnost méně známých autorů jsou na festivalu zahrnovány do dramaturgie programu.

A.cz: Celý rok máte velmi náročný program – zahraniční turné střídají tuzemská vystoupení. V srpnu již zmíněný festival v Krumlově. Máte také nějaké „prázdniny“?

Samozřejmě že po náročné sezoně potřebujeme také odpočívat a věnovat se rodinnému životu, takže prázdniny a volný čas strávený s rodinou jsou příjemnou nutností.

A.cz: Hrajete ve složení tři muži a žena. Je náročné pro Veroniku Jarůškovou se prosadit mezi třemi muži, nebo ji spíše „nosíte na rukou“?

Snažíme se, aby v našem souboru fungovala naprostá demokracie, což také mimo jiné znamená, že neděláme rozdíl mezi pohlavími. Navíc rozdíl pohlaví nefunguje ani v hudbě obecně, takže tuto otázku máme zcela jednoduše vyřešenou.

Poslechněte si Pavel Haas Quartet
Poslechněte si Pavel Haas Quartet

A.cz: Na co se mohou těšit vaši posluchači v příští sezóně?

Čeká nás spousta krásných koncertů. Ať už v rámci festivalu jako je ten v Edinburghu, Zeistu, Aldenburghu nebo v rámci koncertní sezony Wigmore Hall v Londýně, Concertgebouw v Amsterdamu, Tonhalle v Curychu a další. Chystáme nové CD s kvartety Bedřicha Smetany, takže se snad posluchači mají na co těšit.

A.cz: Váš mentor je především vynikající Milan Škampa a vzorem tedy jistě i Smetanovo kvarteto, jehož byl členem. Máte ještě nějaké další vzory, co se týče kvartetní hudby, ať již v Česku nebo v zahraničí?

Nelze říct, že bychom měli jen jeden vzor v nějakém souboru, který by pro nás byl univerzální. Spíše to u nás funguje tak, že při studování nových skladeb posloucháme i řadu nahrávek a různých pojetí daného díla. Určité soubory jsou pro nás svým pojetím inspirativnější než jiné. Cestu, jak hrát, si vždy hledáme svoji, je však dobré mít co největší přehled. Nebojím se říct, že například pro smyčcové kvartety Dmitrije Šostakovice je pro nás vzorem původní Borodin kvartet.

Co považujete za svůj dosavadní největší úspěch?

Asi to, že se nám podařilo prosadit v obrovské kvartetní konkurenci a můžeme tak dělat to, co nás opravdu baví – hudbu. Navíc ji máme možnost prezentovat v krásných koncertních sálech po téměř celém světě, což se nesplní všem muzikantům.

Vstupenky na MHF Český Krumlov 2014

  • Exkluzivním prodejcem vstupenek na 23. ročník MHF Český Krumlov je společnost Ticketstream. Vstupenky jsou k dostání on-line v rezervačním systému na www.ticketstream.cz nebo www.ts1.cz, vstup do rezervačního systému je možný také přes stránky festivalu www.festivalkrumlov.cz.
  • Dále je rovněž možné nakoupit vstupenky osobně na jakékoli pobočce společnosti Ticketstream, jejichž seznam je uveden na webových stránkách společnosti.
  • Jeden z koncertů je tradičně věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov – tentokrát to bude koncert houslového virtuosa Ivana Ženatého. Členové klubu mají na tento koncert vstup zdarma či s výraznou slevou, podle druhu členské karty.

A.cz: S jakými světovými hudebníky byste rádi spolupracovali?

Spolupracovali jsme už s několika skvělými hudebníky a ještě snad v budoucnu budeme. Nechtěli bychom říkat konkrétní jména, aby to třeba těm ostatním nebylo lito (úsměv)… ale myslím, že mluvím za všechny v kvartetu, když řeknu, že není důležité jméno ani sláva některých hudebníků, ale vzájemné hudební porozumění, které buď funguje, nebo ne. To pak tuto spolupráci děla příjemnou nebo naopak. Například si vzpomínám, že jsme hráli Dvořákův kvintet na jednom festivalu v Austrálii s klavíristou, jehož jméno bylo pro nás neznámé a asi nepatří mezi nejslavnější, ale vzájemné porozumění fungovalo beze slov tak báječně, že vůbec nebylo důležité, kdo to je a jestli dělá světovou kariéru.

Jak vzpomínáte na velký úspěch vašeho CD z roku 2006 (Janáček: Listy důvěrné), které např. deník The Daily Telegraph zvolil za nahrávku roku?

Za toto CD jsme obdrželi cenu Gramophone Award a přiznám se, že to bylo velmi příjemné překvapení, protože se jednalo o naší vůbec první kvartetní nahrávku. Získali jsme pak stejné ocenění za CD s hudbou Antonína Dvořáka, ale v tomto případě jsme získali i cenu Nahrávka roku, což je opravdu velký úspěch. Ceny nás samozřejmě vždy potěší, ale spíše z hlediska toho, že úsilí, které vkládáme do nahrávání a hry obecně, se setkává s pozitivním ohlasem, což nás ještě více utvrzuje v přesvědčení, že jdeme správnou cestou.   

 

Právě se děje

Další zprávy