Queeni trošku jinak. Symfonicky a poprvé v Česku

Kultura Kultura
20. 7. 2013 10:05
Na MHF v Českém Krumlově zazní The Queen Symphony od Tolgy Kashifa
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Byl bych rád, kdyby skladbám skupiny Queen vtiskli vlastní pečeť i jiní hudebníci. To prohlásil frontman Queenů Freddie Mercury téměř před čtyřiceti lety, v roce 1974. A plnit jeho přání se daří britskému skladateli turecko-kyperského původu Tolgu Kashifovi.

Loni mu sice nepřálo počasí a koncert v Krumlově musel být zrušen, letos by ale konečně mohutná The Queen Symphony mohla zaznít - v Česku vůbec poprvé.

Čtěte také:
Druhý víkend ovládla Rain Symphony a nový Rachmaninov
Queen do Čech nesměli. V Krumlově zazní symfonicky

Bohemian Rhapsody, We Will Rock You, We Are The Champions nebo Who Wants To Live Forever. Ty největší hity od Queenů trošku jinak. To je The Queen Symphony od Tolgy Kashifa - třináct nejznámějších melodií rockové skupiny rozpracovaných pro symfonický orchestr.

Ocenění od samotných Queenů

O tom, že se nápad i jeho realizace podařila, svědčí hlavně slova bývalého kytaristy Queenů Briana Maye. „Představte si skladatele, který má představivost a odvahu, jakou oplývali Čajkovskij, Holst nebo Musorgskij. A dále si představte, že se rozhodl zabývat se repertoárem kapely The Queen, jejich melodiemi a strukturou jejich skladeb.

Foto: Archiv Tolga Kashif

A že to vše převedl do zvuku velkého orchestru a neméně početného pěveckého sboru. Pak byste byli blízko představě o tom, co vlastně v tvůrčí dílně Tolgy Kashifa vzniklo. "Je to cosi monumentálního a úžasného," nechal se slyšet.

A právě bývalí členové Queenů kytarista Brian May a bubeník Roger Taylor Kashifovi pomáhali symfonii složit, navíc i dokázali ocenit, že se vůbec pokusil tímto způsobem jejich tvorbu rozvinout, zviditelnit a ukázat v nečekaném světle.

„Chtěl jsem jejich témata uchopit po svém, protože jsem schopný pracovat jen s takovým materiálem, se kterým sám souzním. Drobná ocenění od Maye a Taylora pro mě byla ale největší odměnou," vzpomínal.

Od rockové k vážné hudbě

Kashif několikrát připomněl, že rocková a vážná hudba k sobě mají mnohem blíž, než by posluchači obou žánrů a často i samotní interpreti čekali.

Queen - Greatest Hits
Queen - Greatest Hits | Foto: Aktuálně.cz

„Zvuk písní Queenů je evidentně rockový, ale když je rozložíte na prvotní částice, zjistíte zajímavou věc: jádro jejich kompozic poslouží jako hodnotný základ pro tvorbu symfonického charakteru," řekl s tím, že skupina Queen se sice stala ztělesněním syrového hudebního projevu, ten ale vyvěrá z řemeslně pečlivě provedených nahrávek a vystoupení.

A jedno takové představení, i když pečlivě převedené z rocku do symfonie, čeká na návštěvníky koncertu v Krumlově. Jedná se o celkem šest symfonických vět o třinácti písních, ze kterých pozorný posluchač a milovník Queenů uslyší, že Kashif se inspiroval celou tvorbou populární kapely.

Mezi pochybami

Přitom když tvořil, docela o svém záměru pochyboval. „Nebyl jsem si jistý, jestli se dá takový hudební materiál převést do schémat klasické hudby. Když jsem se ale probral původními verzemi písní až do samých kompozičních základů, uvědomil jsem si, že tam není problém naleznout silná a někdy i lyrická témata, která by člověk v rockové oblasti vůbec neočekával," vzpomínal.

A povedlo se. Tolga Kashif se svou taktovkou snad konečně rozmáchne i v Česku, a to 20. července ve 20.30 v Pivovarské zahradě. Lístky stojí od 160 do 970 korun. 

 

Právě se děje

Další zprávy