Mícháme staré a nové, zvou Willi a Jaffé do Krumlova

14. 8. 2013 9:38
Rozhovor s houslistkou Sophií Jaffé a cembalistkou Barbarou Marií Willi, které společně vystoupí na MHF v Českém Krumlově
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Dvě svérázné dámy, které ovládají hudbu z období jak magického baroka, tak i nedávného 20. století. To je houslistka Sophia Jaffé a cembalistka Barbara Maria Willi, které se chystají vystoupit na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově. „Barokní hudba mne neustále uchvacuje tím, že mne pokaždé překvapí. Je napínavé studovat a znovu si prožit odlišné návyky našich předků," přiznává Willi a Jaffé ji doplňuje: „Klasická hudba, to je jako cestovat fantastickými světy, které si skladatel představoval a které vnímal." Diváci s nimi budou moct cestovat v hudbě už 14. srpna.

Aktuálně.cz: Co chystáte pro diváky v Českém Krumlově? Proč jste si vybraly právě tyto skladby?

Barbara Maria Willi: Chystáme atraktivní mix barokních a novějších skladeb. Smyslem výběru je dát vyniknout nádherným barvám tónů jak houslí, tak i cembala. Posluchači se můžou těšit i na rozmanité atmosféry od živočišnosti hudby Bély Bártoka po řád a vnitřní harmonii sonát Bacha až po minimalistickou omámenost tvorby Petra Grahama. Nechybí ani koketní šarm francouzské skladbičky pro „cembalo s doprovodem houslí".

Sophia Jaffé: Je to jednoduché, pořadatelé měli speciální přání, které moc rády plníme - zkombinovat Johana Sebastiana Bacha s hudbou 20. století.

Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně.cz? Bude koncert něčím speciální?

Sophia Jaffé: Hrát na tak historickém místě je vždycky speciální a k tomu ještě ta vzrušující kombinace starého a nového! Například sólová sonáta od Bély Bártoka je vlastně důležitým pokračováním repertoáru pro sólové housle, které byly inspirované Bachovými sólovými pracemi. První věta, kterou budu hrát, se jmenuje Temp Di Ciaccona a odkazuje přímo k Bachově známé Ciacconě.

Aktuálně.cz: Jak často spolu vystupujete?

Barbara Maria Willi: Se Sophií vystupujeme právě v takové frekvenci, abychom se dobře znaly a přitom nikdy neztratily ten vzrušující pocit, že každý koncert je výzvou, každé vystoupení výjimečné, vyžadující celou naši koncentraci, vášeň i námahu. Myslím se, že mezi námi je dost těžko popsatelné pole, který fascinuje mne, a podle reakcí diváků na koncertech i dost široký okruh lidí.

Sophia Jaffé: Už jsme spolu odehrály několik koncertů. A protože Barbara není jen perfektní muzikantkou, ale i opravdovou specialistkou na historická představení, je pro mě obrovskou poctou s ní pracovat. Ten způsob, jakým o hudbě uvažuje, je nesmírně obohacující, a naše vzájemné spontánní reakce v průběhu koncertu jsou velmi inspirující.

Aktuálně.cz: Cembalo není zase tak obvyklý hudební nástroj, je pro něj dostatek skladeb?

Barbara Maria Willi: Cembalo bylo důležitým nástrojem od doby svého vzniku v roce 1397 až do doby zániku na konci 18.století. Tento historický nástroj pak zažil velice pestrou renesanci ve 20. století a tvoří se pro něho dodnes. Na nedostatek repertoáru si tedy vůbec nemůžeme stěžovat, naopak je toho tolik, že italský teoretik Agostino Agazzari tvrdil již v roce 1607, že knihovna hudebníka je větší než knihovna právníka…

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Aktuálně.cz: Specializujete se na barokní hudbu, čím Vás tak uchvátila? Jak jste se k ní vlastně dostala?

Barbara Maria Willi: Barokní hudba mne neustále uchvacuje tím, že mne pokaždé překvapí. Je napínavé studovat a znovu si prožit odlišné návyky našich předků. Zároveň jsem ale vždycky nadšená skutečností, že se toho tolik zase vlastně nezměnilo. Protože v čem je současnost jiná, co se týče základních emocí a postojů? Snad nebudeme tak pokrytečtí, abychom tvrdili, že se nás například strach, láska, odvaha, zbabělost, radost nebo smutek v dnešní době už netýkají.

Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně.cz: Co vám barokní hudba dává, jak na vás působí? Dokážete se díky ní například vžít do tehdejší doby?

Barbara Maria Willi: Přiznám se, že mým úmyslem není vžít se do tehdejší doby. Jsem velice moderní člověk a užívám si velkých výhod současné doby. Spíš se dívám na starou hudbu tak, že se můžu něco naučit z fascinující mozaiky odlišností a zároveň i stejností. Barokní hudba mne obohacuje svým řádem a pokorou. Tehdy neexistoval kult génia, a skladatelé jako Johann Sebastian Bach se považovali za služebníky vyšší síly.

Aktuálně.cz: Hrajete jak hudbu z období baroka, tak i moderní z 20. století. Dá se říct, která je vám bližší?

Sophia Jaffé: Nezáleží na epoše, ve které bylo dílo napsáno, ale hlavně na kvalitě a obsahu určité skladby. Pokud je tu něco k objevování, pokaždé je tam i něco k vyjadřování.

Aktuálně.cz: Daří se vám barokní hudbu přiblížit svým studentům? Jaký má u mladých lidí ohlas?

Barbara Maria Willi: V posledních letech jsem začala učit velice zajímavý předmět jménem Interpretace staré hudby. Dělá mne nesmírnou radost pozorovat obrovskou motivaci studentů, když se chtějí dozvědět víc o tak záhadné době, kterou ta barokní bezesporu byla. Kromě mých cembalistických studentů sem chodí i studenti jiných oborů, učím hornisty, bubeníky, flétnisty nebo houslisty. Učení mě naplňuje a když za mnou přijde student a poděkuje mi s tím, že seminář byl zároveň i zábavný a že se toho naučil nečekaně moc, tak mne samozřejmě hřeje u srdce.

Aktuálně.cz: Co vám ještě vážná hudba a vystupování a přibližování hudby ostatním dává?

Sophia Jaffé: Klasická hudba může vzít posluchače do úplně jiných dimenzí vnitřního života. Je to jako cestovat fantastickými světy, které si skladatel představoval a které vnímal. A koncert je nepostradatelnou pozvánkou, díky které můžeme s diváky vedle dobré hudby sdílet i jeho zkušenosti.

Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně.cz: Sophiinými prvními učiteli byli rodiče, jaké to bylo, nechtěla jste se jim jako dítě vzepřít, jako to děti běžně dělávají? Nebo jste měla hudbu ráda už odmalička?

Sophia Jaffé: Byl to takový mix rebelie a potřeby „být dobrou studentkou". Určitě to pro ně nebylo lehké přinutit mě pořádně cvičit, ale na druhou stranu bylo fajn mít rodiče ve stejném oboru. A oni skutečně věděli, jak na housle naučit. Dneska, když sama učím, si čím dál víc uvědomuju, kolik jsem se toho od nich naučila.

Aktuálně.cz: Na pódiu jste se poprvé objevila v sedmi letech. Vzpomínáte si na ten pocit?

Sophia Jaffé: Z toho koncertu existuje video, ve kterém se mě zároveň ptá i dirigent Gerd Albrecht. Moc si z toho nepamatuji, kromě toho, že se mi strašně líbily hvězdičky na šatech, které byly speciálně kvůli tomu koncertu koupené.

Aktuálně.cz: Vystupujete s mnoha orchestry. Dá se říct, se kterým se vám vystupuje nejlíp? Je rozdíl spolupracovat s různými typy hudebníků z různých zemí?

Sophia Jaffé: S každým orchestrem to může být pokaždé jiné, protože hodně záleží i na dirigentovi. Ale naštěstí je to v mnoha případech vždycky milé a profesionální.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Aktuálně.cz: Vystupujete po celém světě, jak se těšíte na krumlovské publikum?

Sophia Jaffé: Strašně moc! Moc se těším, až poznám to nádherné město.

Aktuálně.cz: Budete mít v Krumlově čas zajít si na nějaké jiné koncerty? Co byste si nechtěly nechat ujít?

Sophia Jaffé: Bohužel je můj rozvrh docela těsný, ale doufám, že uvidím alespoň nějaké části města.

Barbara Maria Willi: Ráda bych navštívila další koncerty na festivalu, který má tak mimořádnou úroveň. Bohužel jsem ale typický muzikant a mám termíny jak před dnem koncertu, tak po něm, takže můj pobyt v městě, který vlastní světoznámou barokní scénu, bude až příliš krátký.

 

Právě se děje

Další zprávy