Královna cella Natalie Gutman zahraje Dvořáka i Rossiniho

Kultura Kultura
28. 6. 2014 8:49
Na Mezinárodním hudebním festivalu zahraje známá ruská violoncellistka Natalia Gutman, která vystoupení společně s mnichovským komorním orchestrem.
Foto: MHF Český Krumlov

MHF Český Krumlov – Na českokrumlovském hudebním festivalu vystoupí uznávaná ruská violoncellistka Natalia Gutman. Mezi kritiky a posluchači si vysloužila označení „královna cella“. V Krumlově zahraje společně s orchestrem Kammerphilharmonie dacapo München, který povede německý dirigent Franz Schottky.

Koncert se koná 8. srpna v 19:30 hodin v Zámecké jízdárně.

Gutman získala řadu cen, mezi něž patří například Státní cena Ruské federace, Řád za zásluhy o vlast, Záslužný kříž Spolkové republiky Německo, Šostakovičova cena (2002 a 2013) nebo cena Triumph, kromě toho je Členkou správní rady Královské akademie hudby v Londýně.

Umělkyně poprvé koncertovala v devíti letech, objížděla mnoho mezinárodních soutěží, na kterých získala například zlatou medaili na Vídeňském festivalu mladých hudebníků a první cenu na Mezinárodní soutěži Antonína Dvořáka v Praze.

Po dokončení studií na Moskevské konzervatoři studovala na Leningradské konzervatoři pod vedením Mstislava Rostropoviče, který ji pozval, aby se stala členkou oddělení cella na Moskevské konzervatoři. Gutman již mnoho let hraje po celém světě v nejvýznamnějších koncertních síních v Evropě, na Dálném východě a v USA jako sólistka s orchestrem, s duetovými recitály a komorní hudbou.

Natalie Gutman hraje Bacha
Natalie Gutman hraje Bacha

Na MHF Český Krumlov Gutman zahraje Rossiniho předehru k opeře Italka v Alžíru od Gioacchina Rossiniho. Posluchači dále uslyší Dvořákův Klid lesa pro violoncello a orchestr, Rokokové variance pro violoncello a orchestr od P. I. Čajkovského a také Symfonii č. 4 A dur („Italská“) německého skladatele Felixe Mendelssohna-Bartholdyho.

Třiačtyřicetiletý Franz Schottky je jedním z nejzajímavějších německých dirigentů mladé generace. V devatenácti letech se poprvé setkal s legendárním Sergiu Celibidachem, šéfdirigentem Mnichovské filharmonie, který zemřel v roce 1996. Proslul svým originálním dirigentským stylem, který se vyznačoval různorodostí tempa. Odmítal také pořizování záznamů na desky, protože tvrdil, že zážitek z koncertních síní je na ně nepřenositelný.

Dirigent Schottky doprovázel Celibidacha na jeho evropských turné a zblízka mohl sledovat práci tohoto mistra. Po studiu sbíral Schottky zkušenosti jako operní, sborový a orchestrální dirigent a vystupoval jako hostující dirigent s řadou domácích a zahraničních těles.

Vstupenky na MHF Český Krumlov 2014

  • Exkluzivním prodejcem vstupenek na 23. ročník MHF Český Krumlov je společnost Ticketstream. Vstupenky jsou k dostání on-line v rezervačním systému na www.ticketstream.cz nebo www.ts1.cz, vstup do rezervačního systému je možný také přes stránky festivalu www.festivalkrumlov.cz.
  • Dále je rovněž možné nakoupit vstupenky osobně na jakékoli pobočce společnosti Ticketstream, jejichž seznam je uveden na webových stránkách společnosti.
  • Jeden z koncertů je tradičně věnován členům Klubu přátel MHF Český Krumlov – tentokrát to bude koncert houslového virtuosa Ivana Ženatého. Členové klubu mají na tento koncert vstup zdarma či s výraznou slevou, podle druhu členské karty.

Za svou kariéru dirigoval Jeruzalémský symfonický orchestr, Orchestra Sinfonica Siciliana (Itálie) nebo Beethovenorchester Bonn (Německo). V roce 2014 jej čeká provedení Brahmsových a Šostakovičových skladeb s veronským orchestrem. 

Orchestr Kammerphilharmonie dacapo München, který doprovodí Gutman, Schottky založil v roce 2000. V hlavním městě Bavorska si těleso nalezlo řadu posluchačů. Orchestr si vybudoval jméno hlavně díky znovuobjevení a znovunalezení pozdně romantických a postromantických děl pro komorní orchestr. Vystupuje také se známými skladbami W. A. Mozarta, J. Haydna či L. van Beethovena. Těleso každoročně vystupuje až s deseti různými programy a hraje spolu s mezinárodně uznávanými sólisty a hostujícími dirigenty z celého světa.

 

Právě se děje

Další zprávy