Garanča: Můžu být mladým Oktavianem i žhavou Carmen

Kultura Kultura
18. 7. 2013 17:50
Exkluzivní rozhovor s lotyšskou mezzosopranistkou, hvězdou festivalu v Českém Krumlově
Elina Garanča.
Elina Garanča. | Foto: Profimédia

Rozhovor - Je sebevědomá, krásná, ale v prvé řadě neuvěřitelně talentovaná. Lotyšská mezzosopranistka Elina Garanča má na svém kontě řadu prestižních ocenění a za sebou nepřehlédnutelné úspěchy na půdě newyorské Metropolitní opery.

Hlas úspěšné operní pěvkyně, která se řadí mezi pětici nejlepších mezzosopranistek na světě, už za pár dní uslyší i Český Krumlov. Garanča tu totiž v pátek 19. července zahajuje Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově. „Opravdu se na to těším," říká.

Čtěte také
Neodolatelná Elina Garanča zahájí festival v Krumlově

Těšit se opravdu mohou i diváci. Šestatřicetiletá diva Garanča se představí v programu z francouzských operních árií 19. století. Jejím nádherným hlasem zazpívá Johanka z Arku, zrádná Dalila, královna ze Sáby a temperamentní cikánka Carmen. Ve výběru z Bizetovy opery nebude chybět slavná Habanera L'amour est un oiseau rebelle, zazní ovšem i vzácně uváděná první verze této árie "L' amour est un enfant de Boheme". Pěvkyni doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu, taktovky se ujme její manžel Karel Mark Chichon.

Foto: Profimédia

Recenzent New York Magazine popsal výkon umělkyně následovně: „Elina Garanča je po dlouhé době nejpřesvědčivější Carmen... Dnes můžeme Carmen vnímat jako partyzánku genderových válek, mučedníka za osobní svobodu, narcistickou bojovnici nebo upírku, která vysává sama sebe. Garanča dokáže vyzdvihnout všechny uvedené polohy a ještě je sebevědomě promísí s trochou nonšalantní krutosti." A podle odborného pohledu z  New York Times „zpívá Garanča jasným, bohatým hlasem, s neomylným citem pro všechny nuance a podtext a v neposlední řadě se svůdnou smyslností. Carmen v jejím podání je inteligentní a řekněme až prohnanou bytostí."

Aktuálně.cz: Poprvé jste se před české publikum postavila v roce 2007. Co jste si připravila letos pro Český Krumlov?

Elina Garanča: Obvykle svůj program rozděluji do dvou částí. V té první se snažím představit méně známou hudbu, tentokrát se lidé mohou těšit na skladby Čajkovského nebo Gounoda. Druhá část pak obvykle patří slavným operám a považuji ji za jakýsi vrchol svého představení. V Českém Krumlově publikum uslyší Carmen.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

A.cz: Během své kariéry jste vystupovala na mnoha prestižních pódiích po celém světě. Na jaký koncert nebo spolupráci vzpomínáte nejvíce?

Je velmi těžké vybrat jen jeden koncert, protože každý z nich byl jiný a něčím výjimečný. Buď rolí, kterou jsem měla, dirigentem nebo orchestrem, se kterým jsem spolupracovala. Musím ale přiznat, že miluji obrovské sály, jakým je například Metropolitní opera. Působit ve velkém sále, to je něco, na co se vzpomíná celý život. Moc ráda ale vzpomínám i na první spolupráci se špičkovými dirigenty, jako je Thieleman nebo Barenboim. Samozřejmě nemohu vynechat také svůj zpěv v roli Carmen nebo Oktaviana.  

Elina Garanča
Elina Garanča | Foto: Profimédia

A.cz: Často popíráte rozdíly mezi „chladnými" interprety ze severu a „živými" a temperamentními z jihu. Tvrdíte, že nemáte ráda stereotypy. Jak byste popsala svůj temperament? Byla vám třeba i nějaká role bližší?

Jsem herečka a mým úkolem je hrát roli, nikoliv samu sebe. Samozřejmě do každé role si člověk nese nějaký kus sebe a svých zkušeností, ale nerada bych byla na pódiu jen Elina Garanča, která něco hraje. Myslím, že v té určité roli se vyvíjíte s věkem, vokální kapacitou i znalostmi. Díky tomu si myslím, že můžu být stejně dobře mladým mužem Oktavianem jako žhavou Carmen.

A.cz: Jak vzpomínáte na Českou republiku?

Pamatuji si fantastické publikum, které miluje hudbu, styl a dobrý zpěv. Lidé jsou tu velmi vřelí a pozorní.

Foto: komerční sdělení

A.cz: Těšíte se na své vystoupení na českokrumlovském festivalu pod širým nebem?

Nemohu se dočkat. Mám opravdu ráda otevřené koncerty, protože jsem jako interpret lidem tak nějak blíž. Snadněji navíc můžete oslovit i ty, jež by do opery normálně nešli.

A.cz: Znáte Český Krumlov? Budete mít čas na prohlídku historického centra?

Slyšela jsem, že se nachází nedaleko Prahy, ale nikdy jsem tam nebyla. I proto se na návštěvu velmi těším. Mé koncertní plány jsou docela nabité, ale opravdu doufám, že si nějaký čas vyšetřím a do Českého Krumlova se podívám.

Čtěte také:
Neodolatelná Elina Garanča zahájí festival v Krumlově

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy