Danailová s Ryovou ukončí festival v Českém Krumlově

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 8. 2013 17:36
Koncertní mistryni Vídeňské filharmonie doprovodí violoncellistka Ry Mi-he
Albena Danailova.
Albena Danailova. | Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - V závěrečném koncertu Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově si posluchači ve vyprodané Zámecké jízdárně poslechnou bulharskou houslistku Albenu Danailovou. Jako první žena v historii se stala koncertní mistryní orchestru Vídeňské státní opery a Vídeňské filharmonie. Spolu s ní zahraje jihokorejská violoncellistka Ry Mi-he a Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Festival, na jehož zahajovacím galakoncertu 19. července vystoupila mezzosopranistka Elina Garanča, nabízí v tomto týdnu celkem čtyři koncerty. Ve středu v Maškarním sále zámku vystoupí houslistka Sophia Jaffé a cembalistka Barbara Willi. Zazní skladby Bachovy, Grahamovy a Bély Bartóka.

Carlos Pinana
Carlos Pinana | Foto: Komerční sdělení

Ve čtvrtek 15. srpna bude zahrada Kooperativy patřit flamencovému večeru. Po dvou letech se do Českého Krumlova vrací jeden z nejlepších flamencových kytaristů Carlos Pinana. "V jeho hře se snoubí brilantní kytarová technika s neobyčejným výrazem, poezií a lyrismem. Pinana se objevuje jak v sólových recitálech, tak v různých projektech zahrnujících klasickou hudbu, jazz, tanec či world music," řekla mluvčí festivalu Mirka Štípková.

V pátek 16. srpna se v Pivovarské zahradě uskuteční gratulační koncert k 25. výročí skupiny Čechomor. Hostovat na něm budou zpěvačka Lenka Dusilová, americký kytarista Gerry Leonard či japonský hudebník Joji Hirota. Zazní mimo jiné i písně z úspěšně desky Proměny.

V závěrečném koncertu nahradí ruského houslistu Maxima Vengerova bulharská houslistka Albena Danailová. Druhou protagonistkou bude jihokorejská violoncellistka Ry Mi-he. Obě sólistky doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou Leoše Svárovského. Program zahájí Karneval Antonína Dvořáka, pokračovat bude Brahmsovým Dvojkoncertem pro housle, violoncello a orchestr. Tečkou za 22. ročníkem festivalu bude Beethovenova Osudová.

Festival měl letos úsporný rozpočet, nehostovaly na něm takové osobnosti hudebního světa jako v předchozích ročnících. Nabídl 18 koncertů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy