Festival integrace Slunce spojuje a sází na experimenty

jla
7. 11. 2014 10:24
Festival integrace Slunce dává možnost zdravotně znevýhodněným občanům prezentace v bezbariérovém prostředí. Dvacátý ročník se koná už příští týden v Praze.
Pohádka Zvědavé slunce studentů JAMU
Pohádka Zvědavé slunce studentů JAMU | Foto: JAMU

Praha - Do pražského Paláce Akropolis se sjedou profesionální a amaterští divadelníci z Čech i Slovenska, aby pomohli umožnit setkání zdravotně postižených občanů se zdravými lidmi.

Festival v jednom týdnu nabídne na sedm večerních divadelních představení a několik dopoledních bloků vystoupení dětí, amaterských souborů, ale i studentů JAMU s pohádkou nejen pro neslyšící.

Experimentální představení Ze života hmyzu nastudovali studenti DAMU a skupin herců s mentálním postižením z Domova u svaté rodiny.
Experimentální představení Ze života hmyzu nastudovali studenti DAMU a skupin herců s mentálním postižením z Domova u svaté rodiny. | Foto: DAMU

Banskobystrické komunitní Divadlo z Pasáže se na Festival integrace Slunce vrací pravidelně. Letos přiveze v české premiéře hru Dobrý člověk ze Sečuánu německého autora Bertolda Brechta a naplno rozehraje úvahy o podstatě dobra v člověku nebo o Bohu jako garantovi morálních forem, a to za užití zcizovacích efektů, které právě Brecht do divadla vnesl.

V dopolední programech se představí děti z mateřských a základních škol. "Program je složen z vystiohudebních, tanečních a divadelních souborů z ústavů sociální péče, i speciálních škol a školek," uvedla za organizátora Vlasta Rydlová.

Studenti z brněnské JAMU vystoupí v pohádce Zvědavé slůně na motivy knihy Rudyarda Kiplinga. Do jejího děje začlení i přihlížející děti. Páteční večer pak bude patřit studentům  DAMU, kteří nastudovali experimentální projekt Ze života hmyzu se skupinou herců s mentálním postižením z Domova svaté rodiny.

Festival se koná od 10. do 14. listopadu 2014 v Paláci Akropolis. Na všechny akce mají zdravotně postižení vstup zdarma, na dopolední program je vstup volný pro všechny návštěvníky.

 

Právě se děje

Další zprávy