Festival Dvořákova Praha uctí památku Jiřího Bělohlávka a také vnuka Antonína Dvořáka

ČTK ČTK
30. 8. 2017 13:36
Desátý ročník festivalu Dvořákova Praha, který se koná od 7. do 23. září, uctí památku dirigenta Jiřího Bělohlávka a skladatelova vnuka Antonína Dvořáka III. V tuto chvíli je k dipozici ještě 30 procent lístků z celkové kapacity.
Jiří Bělohlávek.
Jiří Bělohlávek. | Foto: Decca Classics

Pořadatelé festivalu Dvořákova Praha oznámili, že letošní desátý ročník věnují památce zesnulého šéfdirigenta České filharmonie Jiřího Bělohlávka a také vnuka Antonína Dvořáka. Ten zemřel 29. května, Bělohlávek o dva dny později. Antonínu Dvořákovi III. věnují koncert Requiem 14. září, Bělohlávkovi 20. září koncert České filharmonie.

"Tři koncerty, které měl na letošní Dvořákově Praze s Českou filharmonií řídit Jiří Bělohlávek, se uskuteční v plném rozsahu. Requiem Antonína Dvořáka 13. a 14. září provede se sólisty a Pražským filharmonickým sborem Jakub Hrůša," řekl ředitel festivalu Marek Vrabec.

Koncert České filharmonie 20. září pak bude dirigovat Petr Altrichter. V programu zazní i Dvořákův Violoncellový koncert h moll se sólistou Jeanem-Guihenem Queyrasem.

Hrát se budou Dvořákova oratoria

Hlavním festivalovým centrem bude tradičně Rudolfinum, koncerty komorní řady se uskuteční kromě Dvořákovy síně také v Anežském klášteře. Vedle známých i méně hraných děl Dvořáka, od jehož narození uplyne 8. září 176 let, zazní hudba dalších autorů.

Letošní ročník Dvořákovy Prahy zahájí 7. září oratorium Stabat Mater, v němž své síly spojí kvartet sólistů, který tvoří lotyšská sopranistka Kristine Opolaisová, slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová, polský tenorista Piotr Beczala a německý basista René Pape. Doprovodí je orchestr PKF - Prague Philharmonia pod vedením svého šéfdirigenta Emmanuela Villaumeho a Český filharmonický sbor Brno.

"Dlouho jsme tento komplex oratorií obcházeli uctivým obloukem, ale o to větší událostí bude, a to i díky uměleckému obsazení se sólisty známými z prestižních operních domů," dodal Vrabec.

Úvodní koncert letošní Dvořákovy Prahy bude přenášet ČT Art i TV Arte, v dolní části pražského Václavského náměstí se pak bude koncert promítat na velkoplošnou obrazovku. 

Tam také od 17.30 bude probíhat "warm-up" s některými festivalovými umělci, například Ivanem Klánským, Pavlem Steidlem, Petrem Nekorancem, Pavlem Svobodou, Martinou Bačovou či Hanou Baborákovou. Někteří i naživo zahrají. 

Více žesťů podle Radka Baboráka

Komorní řada nese v letošním roce rukopis kurátora, kterým je hornista a dirigent Radek Baborák. V souladu s jeho specializací budou v programu oproti předchozím letům dominovat dechové nástroje.

Baborák bude i v čele nově vytvořeného Festivalového orchestru Dvořákovy Prahy složeného z hráčů předních evropských orchestrů, sólistů a pedagogů.

Vedle Vídeňských symfoniků a Essenských filharmoniků s Tomášem Netopilem se mohou posluchači těšit na Londýnský filharmonický orchestr s šéfdirigentem Vladimirem Jurowským, Gustav Mahler Jugendorchester pod vedením Ingo Metzmachera a s francouzským klavíristou Jean-Yvesem Thibaudetem.

Festivalový recitál bude patřit klavíristovi a pedagogovi Ivanovi Klánskému, na Dni D zahrají mladí čeští umělci stojící na začátku úspěšné mezinárodní kariéry.

 

Právě se děje

Další zprávy