Festival Divadlo uvede i hry z Polska a Maďarska a podpoří zatčeného ruského režiséra Serebrennikova

Hana Slívová Hana Slívová
30. 8. 2017 16:03
Plzeňský Festival Divadlo letos kromě toho nejzajímavějšího z českého i evropského divadla podpoří nepřímo i ruské divadlo. Peticí se chce postavit za ruského divadelního režiséra a pedagoga Kirilla Serebrennikova, který je v domácím vězení. Poslal ho tam soud, který rozhoduje, zda Serebrennikov zpronevěřil peníze určené na přípravu představení. Festival Divadlo se kloní k názoru, že jde o politický proces.
Vše o mé matce. Polská hra, která loni zvítězila na význačném polském festivalu Boska komedie.
Vše o mé matce. Polská hra, která loni zvítězila na význačném polském festivalu Boska komedie. | Foto: Festival Divadlo

České inscenace v hlavním programu

Divadlo pod Palmovkou: Nora (Domeček pro panenky)
Divoká kachna: Komorní scéna Aréna v Ostravě
Dejvické divadlo: Vzkříšení
Divadlo v Dlouhé: Hovory na útěku
Divadlo Letí: Olga (Horrory z Hrádečku)
Boca Loca Lab: Bludiště seznamů Masopust: Lidový kousek
Divadlo Petra Bezruče: PS:…odepiš!
Naivní divadlo Liberec: Jsou místa oblíbená tmou, kde nikdy a nic na ostrovech se skrývá odlehlých
Slovácké divadlo Uherské Hradiště: Měsíc nad řekou
Divadlo J. K. Tyla: Liduschka (Baarová)
Divadlo J. K. Tyla: Talentovaný pan Ripley
Divadlo Alfa: Gazdina roba

Organizátoři mezinárodního Festivalu Divadlo (13.-21.9.) představili program letošního 25. ročníku, na který dorazí 29 souborů s padesáti představeními.

Kromě výběru toho nejlepšího z tuzemských divadel z let 2016 a 2017 nabídne plzeňská přehlídka v hlavním programu i osm her od souborů ze šesti dalších zemí. Páteř tvoří maďarští a polští divadelníci, kteří v Plzni zahrají tři, respektive dvě hry.

Polsko je špička

"Už dříve jsme se soustředili na výběr představení ze zemí visegrádského prostoru, což nám zůstalo dodnes," říká členka dramaturgické rady Dora Viceníková.

"Faktem ale je, že polské divadlo patří mezi evropskou špičku. Zejména polští režiséři i herci jsou odvážnější než například ti čeští, jdou dále ve výběru témat," dodává s tím, že společným tématem zahraničních souborů je reflexe minulosti, často doprovázená osobním svědectvím.

Poprvé se tak v Plzni představí polský režisér Michal Borczuch, jehož inscenace Vše o mé matce divadla Teatr Laznia Nowa z Krakowa loni zvítězil na nejvýznamnějším polském festivalu Boska komedia. Diváci uvidí i varšavskou inscenaci Holzwege, která spojuje živou hudbu a příběh skladatele Tomasze Sikorského, průkopníka minimalismu.

Stojíme za Serebrennikovem 

Festivalu Divadlo se letos bude dotýkat i mezinárodní politika. Organizátoři akce totiž peticí podpoří renomovaného ruského režiséra, pedagoga a někdejšího hosta plzeňské přehlídky Kirilla Serebrennikova, jehož ruské úřady podezírají ze zpronevěry státní dotace určené na přípravu představení.

"Jeho zatčení a domácí věznění je pravděpodobně politicky motivované. Vždyť já jsem ty hry, které podle úřadů neměly vzniknout, na vlastní oči viděl," řekl ředitel festivalu Jan Burian.

"Podporujeme svobodu v Rusku a od zítřka vyvěsíme petice za Kirillovo propuštění. Chceme, aby se podepsali občané, ale hlavně divadelníci," dodal. Petice pak Divadlo Plzeň předá české vládě i ruské ambasádě.

Sedmačtyřicetiletého Serebrennikova zatkli minulý týden v Petrohradě, kde natáčel film, v Moskvě pak na něj byla uvalena vazba a soud mu uložil domácí vězení. Hrozí mu až desetiletý trest vězení. Serebrennikov je podle úřadů podezřelý, že zpronevěřil asi milion dolarů (přes 22 milionů korun) poskytnutých na jeho tvorbu v letech 2011 až 2014. Před soudem obvinění odmítl s tím, že peníze použil na "velké a skvělé" projekty pro mladé talenty.

Na jeho stranu se postavila řada představitelů evropské divadelní a filmové scény. Někteří z nich případ svou velikostí přirovnávají ke kauze dívčí punkové skupiny Pussy Riot v roce 2012.

V rámci doprovodného programu opět ožije bývalá vlaková zastávka, která pod názvem Moving Station nyní slouží jako kulturní prostor. Celkem čtyřikrát se tu bude hrát představení Internet věcí Jiřího Honzírka. Hra staví do kontrastu technickou vyspělost České republiky a s ním spojený "dozor", pod kterým pak lidé žijí.

V plánu jsou také koncerty, představení pro děti nebo projekce filmu Červená o životě operní pěvkyně Soni Červené.

 

Právě se děje

Další zprávy