Festival 4+4 dny v pohybu obsadí Kasárna Karlín a prozkoumá moderní umění afrických zemí

Hana Slívová Hana Slívová
6. 9. 2017 13:42
Letošní 22. ročník festivalu soudobého divadla a vizuálního umění 4+4 dny v pohybu, který se uskuteční 6.–14. října, obsadí zejména Kasárna Karlín, jejichž vnitroblok a nová budova jsou v provozu od června. Festival pro návštěvníky nově otevře i první patro staré budovy. Hlavním tématem akce tentokrát bude zkoumání tabu a společenských zvyklostí v afrických zemích, odkud do Prahy přijede řada špičkových umělců.
Spolupracovnice Andyho Warhola Penny Arcade přijede na festival 4+4 dny v pohybu.
Spolupracovnice Andyho Warhola Penny Arcade přijede na festival 4+4 dny v pohybu. | Foto: 4+4 dny v pohybu

Centrum 22. ročníku mezinárodního festivalu současného umění 4+4 dny v pohybu (6.-14. října) bude letos na stále ještě ne zcela prozkoumaném místě - v Kasárnách Karlín.

Návštěvníkům se poprvé otevře první patro staré budovy, v němž bude k vidění rozsáhlá výstava současného umění nazvaná AMIWHATIAMTHINKINGABOUT? s malbami a instalacemi čtyřiceti autorů, které vyberou kurátoři Tomáš Svoboda a Ondřej Chrobák.

Návštěvníci kasáren dále uvidí krátké filmy, budou se moci zúčastnit workshopů, komentovaných procházek po Karlíně nebo diskusí o současném umění.

Proběhne tu také několik premiér site-specific divadelních projektů - například od souboru VOSTO5 nebo nizozemského umělce Lucase de Mana. S novinkami vystoupí i studenti DAMU nebo soubor Spitfire Company.

Co se děje v Africe? 

Hlavním tématem letošního ročníku je však soudobé umění, kterému se věnují umělci mimo Evropu. 

"Poprvé v historii festivalu přivážíme umělce, kteří se narodili nebo stále tvoří daleko za hranicemi evropského kontinentu," říká dramaturg Pavel Štorek.

"Jde o špičkové tvůrce, kteří nejenže vycházejí z jedinečné kulturní tradice, ale jsou současně průkopníky moderního divadla, tance a hudby v Angole, Alžírsku, Maroku či Pobřeží slonoviny. Dramaturgie je proto lemována sérií otázek týkajících se tabu, společenských zvyklostí a tradic s odkazem na dědictví kolonialismu," dodává.

Diváci tak například uvidí švýcarského choreografa alžírského původu Philippa Sairea v jeho poslední experimentální choreografii Vacuum, která propojuje pohyb a výtvarné umění, anebo představení Respectable Thief angolského multimediálního umělce Nástia Mosquita. To spojuje hudbu, poezii, videa a texty s kritickými postoji vůči nejrůznějším stereotypům ovládajícím západní kulturu.

Přijedou ale i evropští nebo američtí umělci, z New Yorku dorazí avantgardní umělkyně a spolupracovnice Andyho Warhola Penny Arcade.

Své představení Longing Lasts Longer pojala jako divokou směs rock’n’rollu, parodií na sólová vystoupení komiků a osobních vzpomínek na čtyřicet let prožitých ve světě popkultury. Show věnovanou v první řadě New Yorku doposud uvedla ve dvaadvaceti městech po celém světě.

Jednotlivé divadelní a taneční projekty a performance budou hostit také Divadlo Archa, Ponec, Alfred ve dvoře nebo Studio Alta. 

 

Právě se děje

Další zprávy