Foto: Režisér Karel Zeman by oslavil 110 let. Jeho filmovým kouzlům se klaněl svět

Foto: Režisér Karel Zeman by oslavil 110 let. Jeho filmovým kouzlům se klaněl svět
Zemanovým průlomovým dílem, prvním kombinujícím hranou, animovanou a loutkovou složku, je Cesta do pravěku z roku 1955.
Úspěch Zemanovi přinesla už prvotina, krátkometrážní Vánoční sen z roku 1946, který dostal cenu v Cannes.
Natáčení Vynálezu zkázy bylo mimořádně náročné a trvalo s přípravami čtyři roky.
Koncem 40. let minulého století se Zeman doma proslavil díky Panu Prokoukovi, animované postavě z krátkých filmů, jehož uklánějící se postavička se později stala součástí znělky kina Ponrepo.
Foto: ČTK
dap mdan hrz ČTK dap, mdan, hrz, ČTK
3. 11. 2020 17:01
Před 110 lety se narodil jeden z nejvýznamnějších českých tvůrců animovaných filmů Karel Zeman. Věřil v sílu vyprávění, jeho práce okouzlila několik generací diváků nejen doma, ale také za hranicemi. Do dějin kinematografe se zapsal Cestou do pravěku, ve které poslal čtyři kluky proti proudu času mezi dinosaury, ale také svými jedinečnými verneovkami, jako byly Vynález zkázy nebo Na kometě.

Zemanova cesta na vrchol československé kinematografie vedla přes kurz reklamní kresby ve francouzském Aix-en-Provence a práci reklamního výtvarníka v brněnském Domě služeb. Právě tam přijel v roce 1943 režisér Elmar Klos natočit reportáž o aranžérské soutěži, v níž Zeman zvítězil - a Klos ho pak s sebou přivedl do filmových ateliérů ve Zlíně.

Právě tam se Zeman společně s Hermínou Týrlovou a Jiřím Trnkou stal jedním ze zakladatelů českého animovaného filmu. Úspěch mu přinesla už prvotina, krátkometrážní Vánoční sen z roku 1946, který dostal cenu v Cannes.

Průlomovým dílem, kombinujícím hranou, animovanou a loutkovou složku, byla Cesta do pravěku z roku 1955. O tři roky později do kin přišlo první Zemanovo zpracování románu Julese Verna, Vynález zkázy, které se prodalo do sedmi desítek zemí světa.

Postupy a triky Karla Zemana se učily na světových filmových školách. Jeho dílo ovlivnilo Pabla Picassa, Salvadora Dalího či Terryho Gilliama. Mimořádnému tvůrci a jeho tvorbě se věnuje Muzeum Karla Zemana na pražské Kampě, které funguje již osm let.

 

Právě se děje

Další zprávy