Favorit uspěl při udělování Césarů

ČTK
26. 2. 2006 13:00
Paříž - Titul režiséra Jacquesa Audiarda Tlukot mého srdce se zastavil se stal velkým vítězem sobotního udělování francouzských filmových Césarů.
Foto: Reuters

Snímek byl vyhodnocen jako nejlepší francouzský film roku a cenu získal i v sedmi dalších kategoriích.

Jacques Audiard
Jacques Audiard | Foto: Reuters

Césara za nejlepší ženský herecký výkon dostala Nathalie Bayeová za roli ve filmu Mladý poručík. Mezi herci byl nejvýše oceněn osmdesátiletý Michel Bouquet za hlavní roli ve filmu Muž procházející se po Martově poli - o stáří francouzského prezidenta Françoise Mitterranda.

Čestného Césara dostali na večeru v pařížském divadle Châtelet francouzský komik Pierre Richard a britský herec Hugh Grant. Jako nejlepší zahraniční film byl vyhodnocen snímek Million Dollar Baby, který režíroval Clint Eastwood.

Další vyšli naprázdno

Audiardův film považovaný za favorita byl nominován v deseti kategoriích. Mezi osmi, ve kterých se nakonec prosadil, je i režie. Je to nová verze amerického dramatu Prsty z roku 1978, ve kterém hrál hlavní roli Harvey Keitel.

Druhý největší favorit, film Veselé Vánoce režiséra Christiana Cariona, který měl šest nominací, vyšel zcela naprázdno.

Mezi známými tvářemi, které rovněž neuspěly, byly i Catherine Deneuveová, Charlotte Ramplingová a Isabelle Huppertová. První dvě byly nominovány v kategorii nejlepší herečky ve vedlejší roli, Huppertová aspirovala na Césara pro nejlepší herečku v roli hlavní.

Sophie De France: César za vedlejší roli.
Sophie De France: César za vedlejší roli. | Foto: Reuters

Večeru předsedala francouzská herečka Carole Bouquetová a ceny vyznamenaným předávaly další filmové hvězdy včetně Claudie Cardinaleové, Daniela Auteuile a Kristin Scott Thomasové.

K propagaci svých sociálních požadavků ho podobně jako v minulých letech znovu využili sezónní filmoví zaměstnanci a herec Jacques Perrin na něm volal po ochraně autorských práv filmových pracovníků. Reagoval tak na záměr francouzských poslanců legalizovat stahování filmů z internetu.

Ceny César byly letos předávány po jednatřicáté.

 

 

Právě se děje

Další zprávy