Čtenáři Pána prstenů se mohou těšit na Tolkienovy neznámé eseje, vyjdou příští rok

ČTK ČTK
Aktualizováno 19. 11. 2020 18:52
V Británii příští rok vyjde sbírka dosud neznámých esejí o Středozemi od anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena, autora světoznámých románů Hobit a navazující trilogie Pán prstenů. Podle nakladatelství HarperCollins kniha umožní čtenářům lépe poznat, jak spisovatel tvořil svůj bohatý fiktivní svět. Informoval o tom list The Guardian.
Foto: Zanastardust / Foter / CC BY

Nová kolekce, kterou autorizovali správci spisovatelovy pozůstalosti, vyjde v červnu 2021 pod názvem The Nature of Middle-earth. Ten odkazuje jak na povahu fiktivního světa, tak k jeho přírodním zákonitostem a historickým reáliím.

Eseje se týkají témat, jako je nesmrtelnost elfů či geografie království Gondor. Čtenáři se z textů dozví například i to, kterým obyvatelům Středozemě mohou růst vousy. Zda si plnovous mohli nechat narůst elfové, hobiti či trpaslice, je už dlouho předmětem debat i sporů mezi fanoušky fiktivního světa.

Vydavatelství HarperCollins slibuje, že svazek čtenáře "přenese zpět do světa Silmarilionu, Nedokončených příběhů a Pána prstenů". Firma v posledním desetiletí vydala i další Tolkienovy dříve nezveřejněné práce, včetně knih Húrinovy děti, Beren a Lúthien a Pád Gondolinu, které vyšly také v českém překladu.

Tolkienova první kniha ze Středozemě - Hobit - vyšla v Británii roku 1937. Celosvětové bestsellery z trilogie Pán prstenů se objevily začátkem 50. let. Podle Chrise Smithe, zástupce ředitele HarperCollins, však autor o Středozemi psal až téměř do své smrti v roce 1973. V Československu se oficiální překlad Společenstva prstenu, prvního dílu trilogie o prstenu, "který vládne všem", na pultech knihkupectví oficiálně objevil až roku 1990.

 

Právě se děje

Další zprávy