Evropské politiky zaujalo dojemné belgické drama

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 12. 2013 13:03
Filmovou cenu LUX získal film Broken Circle Breakdown.

Štrasburk - Filmovou cenu LUX, kterou každoročně uděluje Evropský parlament, získal belgický snímek Broken Circle Breakdown. Ocenění předal ve Štrasburku režisérovi Felixi Van Groeningenovi předseda EP Martin Schulz.

Mezi tři filmy v užších nominacích žádný český snímek nepronikl, v desítce finalistů ale byl dokument Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše Pevnost, který tvůrci natáčeli v Podněstří.

Belgické drama zaznamenává příběh lásky dvou lidí, kteří se musí vyrovnat se smrtí své malé dcery. Kromě europoslanců letos zaujalo i Evropskou filmovou akademii, která ho hned v pěti kategoriích nominovala na Evropské filmové ceny. Nakonec ocenění získala představitelka jedné ze dvou hlavních rolí Veerle Baetensová.

Evropský parlament udělil i druhou a třetí cenu. Druhý skončil v hlasování snímek Miele (Med), který je režijním debutem italské herečky Valerie Golino. Vypráví o třicátnici Irene, která je součásti nelegální sítě lidé, kteří nevyléčitelně nemocným lidem pomáhají s asistovanou sebevraždou. Třetí cenu dostalo sociální drama Selfish Giant (Sobecký obr) britské režisérky a výtvarné umělkyně Clio Barnardové inspirované stejnojmennou pohádkou Oscara Wildea.

Ceny LUX se letos udělují po sedmé, loni zvítězil snímek Shun Li a Básník, který natočil italský režisér Andrea Segre. Největší český úspěch v historii ocenění si připsal dokumentární film o bývalém prezidentovi Václavu Havlovi Občan Havel. V roce 2008 se dostal mezi trojici snímků v užších nominacích, cenu si pak ale nakonec odnesl belgický film Mlčení Lorny.

Cenu provází odměna určená na úpravu filmu pro zrakově a sluchově postižené. Zároveň se vyrobí další kopie, aby se usnadnila jeho další distribuce ve všech 28 členských státech EU. Letos měli občané členských zemí EU opět příležitost shlédnout všechny tři filmy vybrané do finále ještě před vyhlášením vítěze.

 

Právě se děje

Další zprávy