Evropské filmové ceny: Penelope a Stasi

ČTK, Hej
6. 11. 2006 10:30
Berlín - Volver, snímek plný žen, opět potvrzuje postavení favorita letošních filmových klání. Tentokrát v evropských cenách.
Volver
Volver | Foto: Falcon

Nejnovější snímek španělského režiséra Pedra Almodóvara Volver s Penelope Cruzovou v hlavní roli a německé drama Život těch druhých mají nejvíc nominací na letošní evropské filmové trofeje - oba po šesti.

Evropská filmová akademie (EFA), která sídlí v Berlíně, oznámila výběr na filmovém festivalu v Seville. Ocenění se budou předávat 2. prosince ve Varšavě.

Šestici nominovaných v hlavní kategorii na nejlepší film doplňují bosenský koprodukční snímek Grbavica, který vyhrál letošní festival v Berlíně, britský polodokumentární titul The Road to Guantanamo (Cesta na Guantánamo), britsko-irská produkce Snídaně na Plutu a britský The Wind That Shakes the Barley (Vítr v ječmeni), který je vítězem letošního festivalu v Cannes.
   

Životy těch druhých
Životy těch druhých | Foto: Aktuálně.cz

Český film Štěstí Bohdana Slámy, který byl v širším výběru, se mezi nominace na hlavní ceny nedostal. Figuruje ale mezi dvanácti kandidáty na cenu diváků. Fanoušci mohli pro svůj oblíbený film hlasovat na internetových stránkách EFA do 31. října.

Kromě Slámova Štěstí je mezi nominovanými mimo jiné opět Volver, o kterém se už mluví jako o nejveětším favoritovi na zahraničního Oscara, Oliver Twist Romana Polanského, britský film Pýcha a předsudek nebo oceňovaný francouzský snímek Dítě.
   

Štěstí
Štěstí | Foto: Negativ

EFA uděluje trofeje od svého založení v roce 1988; evropští filmaři ocenění založili jako obdobu a protiváhu amerických Oscarů. V minulosti evropskou cenu získaly mimo jiné italský film Život je krásný, francouzský Amélie z Montmartru  nebo německý Good Bye, Lenin!. Divácká cena se předává od roku 1997.
   
Český film vycházel doposud při udělování evropských filmových cen naprázdno. Do užších nominací se dříve dostal pouze režisér Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka.

 

Právě se děje

Další zprávy