Erotika porazila Pottera. Padesát odstínů má 200 tisíc

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 12. 2013 17:36
Kniha Padesát odstínů šedi překonala hranici 200 tisíc prodaných výtisků.
E L Jamesová, autorka Padesáti odstínů šedi (Fifthy Shades of Gray).
E L Jamesová, autorka Padesáti odstínů šedi (Fifthy Shades of Gray). | Foto: Profimédia

Praha - Hranici dvou set tisíc prodaných výtisků na začátku prosince překonalo české vydání prvního dílu trilogie Fifty Shades (Padesát odstínů) britské autorky píšící pod pseudonymem E. L. James. Za posledních pět let se tak stalo jediným knižním titulem, jehož prodeje dosáhly tohoto počtu. Naposledy se to podařilo poslednímu dílu Harryho Pottera v roce 2008.

Na českém trhu se o bestselleru mluví už při překonání hranice 10 tisíc prodaných výtisků.

Padesát odstínů šedi, první díl trilogie, vydalo nakladatelství XYZ v září 2012 a hned počáteční zájem o knihu naznačil, že celosvětově nejúspěšnější kniha současnosti se stane knižním fenoménem i v Česku. Vysoké prodeje druhého dílu Padesát odstínů temnoty a závěrečného dílu Padesát odstínů svobody potvrzují vzrůstající zájem čtenářů o trilogii.

Padesát odstínů šedi popisuje zdánlivě nerovný vztah studentky Anastasie Steelové a multimilionáře Christiana Greye, jehož sexuální preference tíhnou k dominanci a ovládání partnerky. Nakladatelé úspěch knihy především u žen středního věku přičítají tomu, že prý příběh popsal jejich vlastní sexuální fantazie.

Na konci prvního dílu Anastasia od Christiana prchá. Přes všechno, co se mezi nimi stalo, na něj však nemůže zapomenout. Když jí tedy Christian předloží novou smlouvu, na jejímž základě spolu sex provozují, nemůže odolat a vrací se k němu. Po padesáti odstínech temnoty se osudy obou protagonistů příběhu uzavírají ve třetím díle Padesát odstínů svobody.

Nakladatelství XYZ zareagovalo na úspěch série vyhlášením literární soutěže Staň se novou E. L. James. Čtenáři poslali do redakce XYZ stovky povídek, z nichž nejlepší vyjdou v antologii na jaře 2014. Populární trilogii doplnilo nakladatelství parodií Padesát odstínů ostudy a "čtenářským rádcem" Padesát odstínů vášně: návod, jak si s partnerem vychutnat Fifty Shades. V příštím roce se plánuje audiokniha Fifty Shades.

Na úspěch této série navázalo nakladatelství XYZ uvedením nové romanticko-erotické trilogie, jejíž první díl má název Gabrielovo Inferno. Velký úspěch u čtenářů ale reflektují i další nakladatelé, kteří se na něj snaží navázat svými tituly.

 

Právě se děje

Další zprávy