Elton John oslavil šedesátku s Clintonem

kul, Reuters, BBC
26. 3. 2007 11:40
New York - Jiní umělci se takovým věkem moc nechlubí, ale Elton John si na svoje šedesátiny svolal fanoušky do Madison Square Garden. UVNITŘ: VIDEO
Foto: Reuters

Tříhodinové vystoupení před 20 tisíci návštěvníky zahájil bývalý americký prezident Bill Clinton, který Johnovi poděkoval za dosavadní kariéru. Pak už oslavenec v růžových brýlých a černém kabátu zasedl za piáno a hrál víc než třicet hitů, které za čtyřicet let stvořil.

První byl Sixty Years On, další třeba Honky Cat, Bennie and the Jets, Rocket Man, Sad Songs Say So Much nebo I Guess That´s Why They Call It The Blues.

"Vzpomínám si, že jsem tu hrál devětapadesátkrát, a když jsme přemýšleli, kde koncert k narozeninám uspořádat, měl jsem jasno - jedině v Madison Square Garden," řekl John poté, co publiku děkoval za "oddanost, lásku a podporu".

Připomněl taky dvě památná vystoupení v aréně, po útocích na New York z 11. září i na listopad 1974, kdy se k němu na pódiu přidal John Lennon, a odbyl si tak poslední koncertní vystoupení před smrtí. Na počest člena Beatles John zazpíval píseň Empty Garden se slovy "hej, hej, Johnny, nemůžeš si ještě zahrát?"

Whoopi Goldbergová a Robin Williams zazpívali oslavenci Happy Birthday, mezi návštěvníky byli vidět agent ve výslužbě Pierce Brosnan, rocker Ozzy Osbourne, modelka Elizabeth Hurley nebo návrhářka Donatella Versace.

Foto: Reuters

Elton John, jehož anglická královna v roce 1998 za charitativní činnost povýšila do rytířského stavu, koncert ukončil písní Your Song. V roce 1971 s ní jako prvním singlem prorazil a na celém světě ho prodal 200 milionů kopií.

Zpěvák narozený v Londýně jako Reg Dwigh je dnes největší britskou celebritou, nejznámějším gayem a bojovníkem proti homofobii a AIDS. Uměleckou kariéru už výrazněji neobohacuje, ale jeho třicítka alb je nezpochybnitelná.

Elton John začínal v šedesátých letech jako hráč na piáno v barech, pak se stal členem kapely Bluesology, hrál s King Crimson a Gentle Giant, od roku 1970 vystupuje sólově pod jménem Elton John. Zatím poslední deska The Captain and The Kid u kritiky bodovala.

Foto: Reuters

Čtěte recenzi na poslední hudebníkovo album: Elton John vzpomíná na bláznivou dobu

Společenský comeback zažil po smrti své přítelkyně Lady Diany, které na pohřbu zahrál Candle in the Wind, a pak předloni vlastní svatbou s filmařem Davidem Furnishem. Jako hosta a svoji ikonu si ho ke spolupráci zvou moderní popové kapely.

Narozeninový koncert se promění v turné, které se v květnu přesune do Sevilly, Paříže, Benátek, Berlína a Moskvy, kde Elton John předvede program nazvaný Red Piano ten příznivci znají už z Las Vegas.

Autorem show plné vizuálních efektů je fotograf David LaChapelle. Slavnostní ráz turné dokreslují i místa konání. V Paříži palác ve Versailles, v Německu Brandenburská brána.

 

Právě se děje

Další zprávy