Dvě generace, dva zážitky. Zahrají Matoušek s Junkem

Red
2. 6. 2012 11:32
Na festivalu publikum okouzlí Bohuslav Matoušek a Jakub Junek
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Na festivalu publikum okouzlí i dva čeští houslisti Bohuslav Matoušek a Jakub Junek. Doprovázet je bude Komorní orchestr Českého rozhlasu.

Další umělci, co na sebe upozorňovali už od dětství - Bohuslav Matoušek poprvé přejel smyčcem po strunách houslí už v pěti letech a už v útlém věku (13, 14, 16 a 17 let) vyhrával národní soutěže. Za jeho fascinaci Bohuslavem Martinů může nejspíš jeho maminka, která při očekávání příchodu svého syna na svět hrála v baletu Špalíček, který Martinů napsal. Malý Bohuslav si jej mohl nesčetněkrát vyslechnout ještě před tím, než se narodil.

Matoušek se učil u profesora Zdeňka Němce, zároveň dojížděl i do Prahy na hodiny k Jaroslavu Pekelskému. Vystudoval na Hudební Akademii Múzických umění jak u Pekelského, tak i u Václava Snítila. Studoval i u Arthura Grumiauxe v Curychu, získal stipendium na jednoroční studium u Wolfganga Schneiderhana v Luzernu.

Špatná doba a japonské angažmá

Když mu bylo jednadvacet, vystoupil s Dvořákovým koncertem s orchestrem České filharmonie na Pražském jaru. O dva roky později v roce 1972 tu přebíral mezinárodní první cenu. Bohužel tehdejší politický režim mu moc štěstí nepřinesl, spíš naopak. Nabídek na zahraniční angažmá bylo nemožné využít a vážná hudba nepatřila k těm, které by chtěl režim podporovat, takže ubývalo koncertů i doma. Situaci musel vyřešit prodejem jednoho z nástrojů.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Špatné časy se zlomily v roce 1977, kdy dostal precizní virtuos pozvání od japonského Yomiuri Nippon Orchestra. Dva roky tak zůstal Matoušek v Tokiu jako koncertní mistr a sólista. Po návratu začal hrát ve Stamicově kvartetu, kde zůstal celých patnáct let a se kterým nahrál přes šedesátku nosičů. Nechyběla ani dvě mezinárodní ocenění Grand Prix du disque de l'Academie Charles Cros.

Čtěte také:
Zázračné děti vyzrály a brzy zahrají Českému Krumlovu

Bohuslav Matoušek je sólový a komorní hráč, ale svoje poznatky a zkušenosti nenabízí jen divákům, taky učí. Maminka z něj původně chtěla klavíristu - to jí nesplnil, ale zvolil si je jako nejčastější spolupracovníky. Koncertuje s klavíristou Petrem Seidlem nebo Petrem Adamcem a je členem Klavírního tria Antonína Dvořáka a Klavírního kvarteta svého oblíbence Bohuslava Martinů. Je uměleckým vedoucím Okteta a Sexteta českých filharmoniků.

Jeho nahrávky získaly řadu mezinárodních ocenění, je navíc jedním z mála držitelů prestižní stříbrné medaile Nadace Bohuslava Martinů, kterou kromě něj získala například i Magdalena Kožená.

Foto: Aktuálně.cz

Mladý a ambiciózní Jakub Junek

Se zkušeným Matouškem bude na pódiu hrát i mladý čtyřiadvacetiletý houslista Jakub Junek - jeho student z AMU. Jeho motto „Emoce skrývající se v tónech vážné hudby jsou pro mě nenahraditelnou veličinou" o něm mnohé vypovídá - vážná hudba je jeho životem. Před třemi lety dokončil studium na Pražské konzervatoři, kde jej vedl Pavel Kudelásek, další rok studoval na Moskevské Státní Konzervatoři P. I. Čajkovského, kde byl přijat do třídy Eduarda Davidoviče Grače.

Junek absolvoval kurzy dalších velikánů houslové scény - Václava Hudečka v Luhačovicích, kurzy komorní hry ve Velké Británii, kurzy profesora Semiona Yarosheviche v Tel Avivu, kurzy Keshet Eilon v Izraeli nebo letos International Summer Academy v Rakousku.

Jeho umění ocenila řada hudebních kritiků jak u nás, tak i v zahraničí. Vystupoval s Českým národním symfonickým orchestrem, s Filharmonií Bohuslava Martinů, komorní orchestrem Barocco sempre giovanne nebo Moscovia.

Oba perfektní houslisté zahrají v pátek 3. srpna od 20 hodin v Zahradě Kooperativy. Vstupenky stojí od 210 do 370 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy