Umění místo textilních strojů. Z bývalé přádelny je 8smička, kulturní centrum pro celou rodinu

Petra Jansová ČTK Petra Jansová, ČTK
22. 4. 2018 7:00
Více než stoletá budova někdejší textilní továrny v Humpolci se ve čtvrtek 19. dubna změnila na umělecké centrum 8smička. Kromě výstavních prostor v sobě ukrývá knihkupectví, kavárnu a přednáškovou místnost. Činnost zahájila výstavou s názvem Pocta suknu: Textil v kontextu umění, která je věnovaná československé textilní tvorbě. Rekonstrukce třípodlažního objektu, jejímž cílem bylo přizpůsobit industriální prostory potřebám galerie a vizuálně sjednotit venkovní podobu, se ujal architektonický ateliér OK Plan Architects pod vedením Luďka Rýznera.
Duch staré továrny zůstává, z budovy je nově galerie 8smička | Video: Tomáš Cetkovský

Zóna umění s celkovou rozlohou kolem tří tisíc metrů čtverečních vznikla v Kamarytově ulici u městského parku Stromovka v Humpolci.

Někdejší továrna na vlněné látky Karla Trnky se po roce 1948, stejně jako jiné místní textilky, stala součástí národního podniku Sukno. Tehdy dostala pořadové číslo 08, odtud současný název 8smička. Do roku 1989 v ní byla přádelna.

Budova prošla rekonstrukcí. Ta poslední začala loni na podzim pod vedením humpoleckého architektonického studia OK Plan Architects.

Třípodlažní objekt měl v 90. letech zabezpečit především podnikatelské potřeby, čemuž odpovídaly i stavební úpravy. Během přestavby se tehdy využívaly ty nejlevnější materiály, například plastová okna. 

V roce 2010 se upravovala fasáda a statika, během poslední rekonstrukce, která probíhala od loňského podzimu, pak došlo k radikální proměně koncepce. Drobné místnosti architekti propojili do jedné společné, oddělené pouze vertikálně, a budově bývalé textilky také vrátili industriální ráz.

Největším úskalím projektu bylo podle architekta Rýznera splnění současných požadavků na výstavnictví a jejich vložení do historické budovy. "Technicky nejnáročnější bylo nastavit vnitřní mikroklima tak, aby vyhovovalo velmi přísným požadavkům, které galerie musí splnit, pokud má v plánu vystavovat díla z těch největších galerií," přibližuje.

Zónu umění tvoří třípodlažní budova, nádvoří a galerie Roleta, která každý rok představí novou instalaci. V přízemí je vstupní sál s kavárnou a auditorium s herním modelem pro celou rodinu - autorskou stavebnictví Špulka vytvořenou pražským Atelierem Sad speciálně pro 8smičku -, knihkupectví s uměleckými a cizojazyčnými publikacemi a hlavní výstavní prostor. Druhý je v patře.

"Depozitář nad ním je prozatím prázdný, zaplní ho ale sbírka umění, kterou má Nadační fond 8smička ve správě," říká ředitelka zóny pro umění 8smička Marcela Straková.

Kromě tří výstav ročně, z nichž jedna bude věnovaná konceptuálnímu umění a jedna by měla být monografická, nabídne centrum také programy pro školy a pro veřejnost spojené s přednáškami, komentovanými prohlídkami nebo kurzy.

Budova je v majetku humpolecké společnosti Hranipex, která je hlavním partnerem nadačního fondu. Tvoří ho soukromé osoby a podnikatelé z Humpolce. Hodnotu přestavby tovární budovy na galerii, která začala v listopadu 2016 a skončila kolaudací letos 12. března, Marcela Straková upřesnit nechtěla. 

 

Právě se děje

Další zprávy