Dokument o Soně Červené získal hlavní cenu na televizním festivalu Zlatá Praha

Hana Slívová Hana Slívová
1. 10. 2017 13:42
Hlavní cenu na Mezinárodním televizním festivalu Zlatá Praha si odnesl dokument Olgy Sommerové Červená o operní pěvkyni Soně Červené. Porota vyzdvihla fakt, že Červená je film, který mistrovsky propojuje filmové archivy o Evropě dvacátého století s emocionálním a někdy až humorným kontrastem mezi zpěvaččinou vřelostí a traumatickými situacemi, v nichž se ocitla.
Soňa Červená přebírá cenu na mezinárodním festivalu Zlatá Praha.
Soňa Červená přebírá cenu na mezinárodním festivalu Zlatá Praha. | Foto: Zlatá Praha

Hlavní cenu Grand Prix Golden Prague na televizním festivalu Zlatá Praha získal dokument o operní pěvkyni Soně Červené. Snímek Červená režisérky Olgy Sommerové zvítězil v konkurenci dalších dvaasedmdesáti filmů ze šestnácti zemí světa.

"Červená je filmem o úžasné dámě, která se z kabaretní pěvkyně v Československu stala mezinárodní hvězdou. Ve své životní roli Carmen umírala ve sto šestapadesáti inscenacích na pěti kontinentech. Červená je ale také filmem, který mistrovsky propojuje filmové archivy o Evropě dvacátého století s emocionálním a někdy až humorným kontrastem mezi její vřelostí a traumatickými situacemi, v nichž se ocitla," zdůvodňuje výběr mezinárodní porota složená ze zástupců Německa, Velké Británie, Česka, Finska a Slovinska.

Cenu si umělkyně osobně převzala spolu s režisérkou Olgou Sommerovou při sobotním závěrečném večeru.

"Olga vlastně nestvořila film o Soně Červené, ona stvořila film o dvacátém století a o všech osudech, které byly tak skřípnuté jako já, jenomže já měla tu vůli a odešla," vysvětluje Soňa Červená.

"Třicet let byla vymazána z povědomí národa, protože jako mnoho jiných emigrantů odešla do světa za svobodou, a já jsem cítila jako povinnost učinit o ní celovečerní film," dodala režisérka. 

Přihlášené snímky od celkem čtyřiceti producentů a televizních společností z celého světa se utkaly ve dvou hlavních kategoriích.

Mezi dokumenty o hudbě, tanci a divadle vyhrál německý film Umlčeni - skladatelé v revolučním Rusku, jenž vznikl v době stého výročí ruské revoluce a vypovídá o tom, jak revoluce mnohé hudební skladatele nejprve propagandisticky využila, aby je posléze zlikvidovala.

V sekci Performing Arts, zahrnující hudební a taneční pořady včetně záznamů koncertů, zvítězil britský snímek Mladí muži. Pouze hudbou a tancem vypráví příběh o první světové válce. 

Festival Zlatá Praha se koná od roku 1964 a patří mezi nejstarší evropské přehlídky, které se specializují na hudební a taneční televizní tvorbu. 

Olga Sommerová v DVTV

Česku hrozí, že mu bude vládnout jeden člověk, poslední tři roky pozoruji plíživou neonormalizaci, zákazy, kontrolování, říká Olga Sommerová. | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy