Dokument má přinést mír do války potratů

Reuters, Hej
21. 2. 2007 11:00
Los Angeles - Režisér Kultu hákového kříže přivede do amerických kin další výbušné téma.

V říjnu má za mořem distribuční premiéru dokumentární film Tonyho Kayea o potratech pojmenovaný Jezero ohně. Dvouapůlhodinový snímek předkládá pohled na všechny strany potratové války, která nyní v USA probíhá velmi intenzivně.

Černobílý snímek Kaye sám napsal, natočil, nasnímal i financoval. Stál ho šestnáct let práce a šest milionů dolarů. "Cítil jsem, že potřebujeme film, který problematiku potratů nahlédne nezaujatě a logicky," říká.

Jeho dokument nabízí sestřih operačních zákroků i zprávu o zabití doktorů, kteří je prováděli. Mluví tu zainteresované osoby, jako je zakladatel organizace Operation Rescue Randall Terry.

Protestní pochod amerických odpůrců práva na potrat.
Protestní pochod amerických odpůrců práva na potrat. | Foto: Reuters

"Jezero ohně nemá provokativní úhel pohledu. Provokativní je spíš způsob, jakým ukazuje, že jsme všichni poznamenáni tím, že podle vlastních představ věříme v něco důležitějšího než ostatní," říká Mark Urman, šéf nezávislé distribuční společnosti ThinkPink, která má celosvětová práva k filmu

"Je to nemoc, která zamořuje naši společnost. Ale lidé, kteří se tváří, že oni mají pravdu, a ti ostatní se mýlí, jsou nejen v Americe, ale i na Středním Východě a v Africe," dodává.

Startovat bude dokument v newyorských filmových klubech Film Forum, následovat bude i televizní uvedení tří až čtyřhodinové verze. Kaye prozradil i své plány. Rád by natočil televizní seriál na základě skutečných příběhů.

Tony Kaye v roce 1998 natočil snímek Kult hákového kříže - krimithriller o neonacistech v hlavní roli s Edwardem Nortonem. Režisér tehdy bojoval o svou vizi filmu, konečný sestřih nebyl jeho dílem. I proto nyní chystá k vydání DVD s režisérskou verzí.

Smlouva s ThinkFilm zaručuje Kayeovi právo posledního střihu, ale i tady pochybnosti ohledně verze pro kina zůstávají. Podle Urmana je Jezero ohně "stále ve vývoji" a ThinkFilm jeho finální verzi uvidí až před premiérou - "v případě, že to pan Kaye umožní."

Kaye však zatím vypadá, že s verzí, kterou nabídl loni festival v Torontu, je spokojen a nehodlá nic měnit.

Urman plánuje film ještě před premiérou uvést na několika dalších festivalech. "Rád bych, aby ho doprovodily diskuse se zástupci vlády i církve," vysvětlil Urman. "Hodně dokumentů je obviňováno z toho, že připomínají spíš kázání. Tenhle film vám poskytne oddech, ať už jste pro právo volby, nebo právo na život."

Otázkou diskuze je ještě přílišná délka filmu, říká Urman o dvouapůlhodinové verzi filmu, kterou firma zhlédla v září na filmovém festivalu v Torontu. "Už je to hotové, přestříhávat ten film už nebudu," řekl k tomu Kaye. "Teď to funguje tak dobře, že změna by neměla žádný smysl," dodal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy