Dobré zprávy z Měsíce. Baron Prášil od Karla Zemana se stal v Anglii zrestaurovaným filmem roku

Hana Slívová Hana Slívová
4. 1. 2018 12:51
Filmoví kritici a producenti zvolili v anketě organizované Britským filmovým institutem digitálně restaurovanou verzi Zemanova filmu Baron Prášil nejlepším restaurovaným filmem roku 2017. Hlasovalo pro něj sedm z devětatřiceti oslovených odborníků. "Při sledování Barona Prášila jsem se cítil, jako kdyby mě pohltilo moře a vlny mě vyplavily na břeh zcela nového filmového kontinentu," řekl jeden z hlasujících novinářů.
Video: Muezum Karla Zemana / YouTube

Tuzemské Muzeum Karla Zemana hlásí dobré zprávy. Britští filmoví kritici zvolili v anketě Britského filmového institutu digitálně restaurovanou verzi Zemanova filmu Baron Prášil (1961) nejlepším restaurovaným filmem roku 2017.

V anketě hlasovalo 39 filmových odborníků, Zemanův snímek zmínilo sedm z nich. Všechny tipy na povedené snímky jsou tady. 

Jako kdyby mě pohltilo moře

"Celý film jsem sledoval s otevřenou pusou a bradu jsem měl až na podlaze. Nikdy jsem si nemyslel, že tento film vůbec zhlédnu, a už vůbec ne v tak čisté kvalitě. Cítil jsem se, jako kdyby mě pohltilo moře a vlny mě vyplavily na břeh zcela nového filmového kontinentu," řekl filmový kritik a spolupracovník listu Guardian Samuel Wigley. 

Podle tiskové mluvčí Muzea Karla Zemana Kateřiny Kuthanové jde nejen o potvrzení dobré práce instituce, které funguje pět let, ale zejména o návrat Zemanova jména mezi špičku světové kinematografie.

Karel Zeman (1910 - 1989)

  • Režisér, výtvarník, animátor, scenárista. Mluví se o něm jako o nástupci Georgese Méliése, patří mezi průkopníky trikových filmů.
  • Od dětství obdivoval loutky a hrál v loutkovém souboru. Ve Francii pak studoval reklamní výtvarnictví, chodil do kina a zamiloval se do animace. Jeho první animační pokus byla reklama na mýdlo.
  • Později pracival jako vedoucí reklamního oddělení do Domu služeb v Brně. V roce 1943 přijel do Brna režisér Elmar Klos natočit reportáž o aranžérské soutěži, v níž Zeman zvítězil. Jeho práce Klose natolik zaujala, že mu nabídl práci v ateliérech ve Zlíně.
  • Průlomovým filmem byla Zemanova Cesta do pravěku (1955), která kombinovala hranou, animovanou a loutkovou složku. Světovou slávu mu přinesl snímek Vynález zkázy (1958). Film záhy odkoupilo 72 zemí.
  • V Baronu Prášilovi (1961) a následujících verneovkách Zeman i nadále využíval svých úspěšných trikových postupů. V 70. letech se opět vrátil k tvorbě animovaných filmů.
  • Mezi Zemanovy blízké spolupracovníky patřili hudební skladatel Zdeněk Liška, animátor Arnošt Kupčík, produkční Karel Hutěčka a také jeho dcera Ludmila - od Pohádek tisíce a jedné noci spoluvýtvarnice jeho filmů.

"Zeman býval slavný, později ale jeho jméno zapadlo. Máme radost, že si ho opět začíná všímat nejen laická, ale i odborná veřejnost. Mluví se o jeho tricích i o tom, že s nimi přišel sám, od nikoho je neukradl," říká Kuthanová. Výsledek je podle ní o to cennější, že zájem o zrestaurovaného Barona Prášila byl "organický" - Britský filmový institut si filmu všiml sám od sebe.

Kateřina Kuthanová doufá, že úspěchu muzeum využije i pro podporu dalšího Zemanova snímku, na jehož restaurování se pracuje - Cesty do pravěku.

Inspirace pro Burtona i Gilliama

Baron Prášil, jeden z nejpopulárnějších filmů Karla Zemana, prošel digitální obnovou díky projektu Čistíme svět fantazie, což je společná aktivita Nadace české bijáky, Muzea Karla Zemana a České televize.

V Anglii letos vydané Blu-ray ve 4K rozlišení obsahuje také bonusové materiály, například zfilmované uznání redaktora a historika Michaela Brooka nebo eseje o filmu od novináře a kritika Grahama Williamsona.

Na disku diváci navíc najdou i dokument Filmový dobrodruh Karel Zeman režiséra Tomáše Hodana, v němž američtí režiséři Tim Burton a Terry Gilliam (známý ze skupiny Monty Python) mluví o tom, jak velkou inspiraci pro ně Karel Zeman představoval.

 

Právě se děje

Další zprávy