Do Karlových Varů přijede Bridget Jonesová

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 6. 2007 9:05
Na český festival zavítá Renée Zellwegerová

Praha - Držitelka Oscara a představitelka Bridget Jonesové přijede do Karlových Varů uvést snímek Miss Potter. Na slavnostním zahájení karlovarského filmového festivalu zároveň předá legendě české animace, čtyřiaosmdesátiletému Břetislavu Pojarovi, Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos.

Organizátoři tak plní dubnový slib Jiřího Bartošky, že letos přivezou skutečné hvězdy. Největší česká filmová přehlídka tradičně dodává slavné hosty k promítaným filmům: loni tu okouzlovala například sestava hereček z filmu Volver, Andy Garcia, Danny Trejo či režiséři Terry Gilliam, Eli Roth a Kim Ki-duk. Další letošní hvězdy organizátoři pravděpodobně oznámí na pondělní tiskové konferenci.

Návrat do Cold Mountain, Chicago nebo Deník Bridget Jonesové - to jsou filmy, které uspěly u veřejnosti i filmových kritiků i díky vynikajícím hereckým výkonům Renée Zellwegerové.

Absolventka katedry literatury na University of Texas se po krátké televizní kariéře poprvé objevila na plátnech kin v roce 1993 ve filmu Richarda Linklatera Omámení a zmatení. Hned o rok později upoutala pozornost v režijním debutu herce Bena Stillera Bolestná realita.

Po prvním setkání s komediálním žánrem, který měl mladé herečce posléze získat popularitu i uznání, pokračovala ve stejném ladění se snímky Já, mé druhé já a Irena s Jimem Carreyem či Sestřička Betty s Morganem Freemanem. Pak přišel Deník Bridget Jonesové a Chicago. Výkony v posledních dvou jmenovaných ocenila Americká akademie nominacemi na Oscara.

Renée Zellweger ve filmu deník Bridget Jonesové
Renée Zellweger ve filmu deník Bridget Jonesové | Foto: Aktuálně.cz

Talent napříč žánry prokázala Renée Zellwegerová po boku Toma Cruise v romanci ze sportovního prostředí Jerry Maguire, v boxerském dramatu Těžká váha s Russellem Crowem, především ale v romantickém velkofilmu z doby americké občanské války Návrat do Cold Mountain Anthonyho Minghelly.

Za ztvárnění role svérázné Ruby získala Renée Zellwegerová nejen svůj třetí Zlatý glóbus (po filmech Sestřička Betty a Chicago) - a především prvního Oscara.

Na letošním karlovarském festivalu Renée Zellwegerová osobně uvede distribuční předpremiéru životopisného snímku Miss Potter, ve kterém ztvárnila titulní hrdinku, autorku oblíbených knih pro děti z přelomu 19. a 20. století.

Snímek, jejž po gala projekci na MFF KV uvede do kin společnost SPI, vynesl jedné z nejvýraznějších hereček současnosti další nominaci na Zlatý Glóbus.

 

Právě se děje

Další zprávy