Do Česka míří světová hvězda sci-fi

Richard Klíčník
1. 9. 2006 13:30
Praha - Scifisti jsou smečka podvínů, ale na rozdíl od ostatních komunit docela slušně organizovaná.

Každý rok se několikrát setkávají, aby si navzájem sdělili, co že se stalo na písečku sci-fi. Právě tento víkend se koná jejich nejvýznamější setkání.

Neratovice jsou ode dneška do neděle místem tradičního mezinárodního shromáždění fanoušků fantastiky Parcon. První ročník se uskutečnil už v roce 1982 a od té doby se stal výkladní skříní organizace s názvem Československý fandom, která se na pořádání vždy podílí.

Vryté město od K. J. Bishopové
Vryté město od K. J. Bishopové | Foto: Aktuálně.cz

V dobách totality byl Parcon výběrovou akcí, na kterou bylo jednotlivým klubům zabývajícím se fantastikou - ty se v 80.  letech začaly množit jako houby po dešti - přidělováno jen několik málo míst.

Od těch dob se mnohé změnilo, dnes jsou sci-fi cony otevřeny nejširší veřejnosti s nejširším spektrem koníčků. Parcon je také místem, kde je vyhlašována nejprestižnější česká literární soutěž v oblasti fantastiky - Cena Karla Čapka.

Ian R. MacLeod - Světlověk
Ian R. MacLeod - Světlověk | Foto: Aktuálně.cz

Neratovicích se Pracon koná poprvé a potkáte na něm nejen špičky českého sci-fi a fantasy dění jako Ondřeje Neffa, Františku Vrbenskou, Jana Kantůrka a Leonarda Medka, účast přislíbili i spisovatelé zahraniční. V Neratovicích se lze setkat s Ianem R. MacLeodem, jemuž u nás vyšel úspěšný román Světlověk.

Účast přislíbila i mladičká australská spisovatelka K. J. Bishopová, která je ve světě označována za objev posledního roku a je mimo jiné nominována na cenu Johna W. Campbella.

Její kniha Vryté město nominovaná na prestižní World Fantasy Award bude mít český křest právě tady.

Barbarella - královna vesmíru 70. let
Barbarella - královna vesmíru 70. let | Foto: Aktuálně.cz

Parcon hostí i schůzi syndikátu překladatelů a valnou hromadu Akademie sci-fi, fantasy a hororu. Což potvrzuje status na akce, na kterou nejezdí jen fanoušci, ale i odborná veřejnost, která se fantastikou zabývá na profesionální úrovni.

A jak vůbec taková akce vypadá? Jde hlavně o ono CON - z anglického convention, tedy setkání. To je hlavní náplň: sblížit fanoušky z celé republiky a připravit jim příjemné prostředí k jejich diskusím nejen o fantastické literatuře.

Stejně jako obdobné akce i Neratovice nabízejí desítky, ba i stovky hodin přednášek - od velmi odborných až po humoristicky laděné vyprávěnky k oblíbeným knihám. Ale i kvízy, workshopy o psaní, o šermu a dalších možných i nemožných činnostech, nebo promítání žánrových filmů (v místním  kině).

 

Právě se děje

Další zprávy