Česko bude na letošním ročníku Eurovize reprezentovat dívčí kapela Vesna

ČTK ČTK
7. 2. 2023 19:55
V národním kole hudební soutěže Eurovize zvítězila na základě hlasování diváků dívčí kapela Vesna a bude reprezentovat Česko na květnovém klání ve Velké Británii. Pořadatelé to oznámili v úterý. Finalisty byli ještě Markéta Irglová, držitelka Oscara za píseň Falling Slowly z filmu Once, písničkář Rodan, zpěvačka Pam Rabbit a Michaela Charvátová.
Česko bude v soutěži Eurovize reprezentovat dívčí kapela Vesna se skladbou My Sister’s Crown. Foto: ČTK | Video: Vesna

Kapela soutěžila s písní My Sister’s Crown, v překladu Koruna mé sestry. Nese podtón ženské tematiky. Členky sestavy reagují na aktuální dění ve společnosti, reflektují nesvobodu a vyzývají k vzájemnému porozumění a empatii, uvedli organizátoři.

"Je to píseň, která vytváří neviditelné pouto se všemi, co zažívají nějakou nesvobodu," říká autorka textu a frontmanka kapely Patricie Fuxová. "Ať už se na ně valí trendy, se kterými vnitřně nesouzní, ať už se k nim někdo zachová neuctivě a pošlape jejich důstojnost, ať už je to kultura či režim, který diktuje, co člověk může a nemůže. Je to soucit se všemi, co zažívají určitý typ nesvobody, a podpora pro to, aby se z něj mohli vymanit," dodává.

Hudba a text jsou dílem Fuxové a tvůrčího kolektivu Production Lovers za přispění bulharské členky skupiny Tanity Jankovové a ukrajinské umělkyně Kateryny Vatčenkové. V listopadu 2018 vydala Vesna debutovou desku Pátá bohyně, za kterou získala nominaci na cenu Anděl za objev roku. Nahrávka obsahovala i duet Patricie Fuxové se známým Vojtěchem Dykem. Na podzim 2019 podnikla Vesna první klubové turné po Čechách a Slovensku.

Skupina má mezinárodní složení. Kromě Češek Patricie Fuxové, houslistky Báry Juránkové a bubenice Markéty Mužátkové je součástí formace slovenská baskytaristka Tereza Čepková, ruská klávesistka Olesja Očepovská a bulharská houslistka Tanita Jankovová.

Vítězem loňského ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize se stal ukrajinský Kalush Orchestra se skladbou Stefania. Český zástupce, skupina We are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou, skončil dvaadvacátý.

Eurovize se koná každoročně od roku 1956 kromě covidového ročníku 2020, což z ní činí nejdéle trvající mezinárodní televizní hudební soutěž. Jedná se také o nejsledovanější nesportovní televizní událost světa. Každoročně ji sleduje v průměru 180 milionů diváků. Letošní dvě semifinálová kola se uskuteční 9. a 11. května, finále pak 13. května v Liverpoolu. Británie převzala organizaci 67. ročníku písňového klání namísto Ukrajiny, jež čelí ruské invazi.

Video: Eurovizi rozhoduje i politika, nejde o extravaganci. Můj sen je vyhrát Grammy, říká Mikolas Josef (16. 5. 2018)

Umělcům z Východu hudební svět nevěří, sázím na autentičnost, český Bieber nejsem, říká zpěvák, který skončil šestý v Eurovision Song Contest 2018 | Video: DVTV, Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy