Zmatky v lásce a na trati. Brno uvede hru z dob, kdy vyjížděly první lokomotivy

Zmatky v lásce a na trati. Brno uvede hru z dob, kdy vyjížděly první lokomotivy
David Kaloč jako pekařský tovaryš a nosič zavazadel, Ivan Dejmal v roli výrobce dechových nástrojů Petra Stimmstocka a Veronika Lapková jako Tereza.
Ivan Dejmal jako Petr Stimmstock a Hana Drozdová v roli Babety.
Ivan Dejmal v roli Petra Stimmstocka a Jakub Svojanovský jako portrétista a malíř pokojů Patzmann.
Jakub Svojanovský jako Patzmann.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
20. 1. 2021 16:13
Zmatky spojené s láskou a cestováním vlakem rozvíjí fraška Sňatky na železnici. Novou inscenaci téměř 180 let staré hry dokončuje v brněnské Redutě činoherní soubor tamního Národního divadla.

Ve středu měli divadelníci generální zkoušku. Kdy bude premiéra, zatím neví, rozhodne o ní další vývoj koronavirové pandemie a vládních opatření, kvůli nimž jsou momentálně všechna divadla v zemi zavřená.

Autorem Sňatků na železnici je Johann Nepomuk Nestroy, rakouský dramatik, který žil v letech 1801 až 1862. Zažil nástup železnice jako nové technologie a formy dopravy. Komedie s podtitulem Vídeň, Vídeňské Nové Město, Brno měla premiéru roku 1844, jen pár let poté, co v habsburské monarchii poprvé vyjely parní lokomotivy.

Hrdiny jsou dva bratranci, výrobci hudebních nástrojů z Vídně a Kremže. Oba se chtějí oženit, jeden touží po dívce z Vídeňského Nového Města, druhý po pekařově dcerce z Brna. Aby se jejich touhy naplnily, obrátí se na zkušenou dohazovačku.

Plán však zahrnuje cestování ve vlacích, spojené s omyly, zmatky a dalšími komickými situacemi.

Sňatky na železnici v Redutě režíruje Martin Čičvák, role bratranců Stimmstockových svěřil Tomáši Davidovi a Ivanu Dejmalovi. Jejich vytoužené nevěsty ztvární Hana Drozdová a Veronika Lapková.

Plánovanou páteční premiéru znemožnila pandemie koronaviru. Nové datum ještě divadlo nestanovilo. Pokud to okolnosti dovolí, uskuteční se ještě v této sezoně, upřesňuje Petr Novák z propagace Reduty.

Činohra Národního divadla Brno už od podzimu nastudovala několik inscenací, které zatím nemůže hrát pro veřejnost, včetně Racka od Antona Pavloviče Čechova a Majitelů klíčů od Milana Kundery.

 

Právě se děje

Další zprávy